Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Gymnasielagen är ett grymt skämt

Vem som får stanna i Sverige hänger på konjunkturen

Gymnasielagen har vållat debatt där kritikerna kallar lagen för bland annat en långsam utvisning.

Redan när gymnasielagen infördes 2018 var problemen uppenbara. Gymnasieutbildningarna och vissa yrkesutbildningar omfattades, men inte universitetsutbildningarna. Sveriges kommuner och regioner har dessutom larmat om att det varit oklart exakt vilka utbildningar som lagen faktiskt omfattar.

Jobb inom sex månader

Det finns fler problem. För att stanna i Sverige krävs att man inom sex månader efter studenten hittar ett arbete som varar i minst två år. Den som lyckas med det kan få ett permanent uppehållstillstånd.

Att välja fordonsteknisk linje om man brinner för det är både bra och vettigt. Men är det verkligen vettigt att någon som egentligen vill läsa naturvetenskaplig linje för att senare kunna fortsätta vidare till läkarstudier gör det?

Det tycker regeringen. Vilket faktiskt är en orimlig ståndpunkt. Men det är resultatet av lagstiftningen. För att få stanna i Sverige väljer unga människor utbildningar som leder till arbete efter gymnasiet. Att välja en studieförberedande utbildning minskar förutsättningarna för att få stanna i Sverige.

Nej till översyn

Sveriges kommuner och regioner har varit kritisk mot lagstiftningen. Men regeringen har så här långt sagt nej till en översyn av lagen. Det är faktiskt svårt att förstå efter all kritik.

Gymnasielagen röstades igenom av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern. Partierna har hävdat att det hela är en andra chans för ensamkommande som fått avvisningsbeslut efter att sin 18-årsdag. Andra har beskrivit det som en långsam utvisning från Sverige. Tyvärr är den andra beskrivningen korrekt.

Konjunkturen avgör

Många som omfattas av gymnasielagen beräknas komma ut på arbetsmarknaden kring 2022. Vi ser redan nu att konjunkturen har bromsat in och att arbetslösheten växer. Som gymnasielagen är konstruerad är det konjunkturen som avgör vilka som får stanna. Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det rena skämtet.
Regeringen måste helt enkelt utvärdera gymnasielagen i grunden och hantera alla de konsekvenser vi ser.
Allt annat är orimligt, både i förhållande till människa och till samhälle.