Orättfärdig politik mot hyresgäster

Det ska inte vara någon skillnad på att hyra och äga sin bostad.

Hyresbostäder är skattemässigt missgynnande jämfört med ägda bostäder. Det konstaterar den statliga Bostads­beskattningskommittén, som presenterade sitt betänkande i veckan. Tanken är att nya regler ska jämna ut skillnaden och att det ska byggas fler hyresrätter.

Bland annat föreslår man att den kommunala fastighetsskatten avskaffas för hyresbostäder. Finansieringen ska ske genom att maxtaket för rot- och rut­avdrag sänks från dagens 50 000 kronor till 34 000 kronor.

I övrigt lanserades inte så många förslag vilket kan bero på det smala upp­draget som regeringen gav. Det är så klart synd och ett tecken på att bostads­ministern Stefan Attefall inte vågar ta ett helhetsgrepp på frågan.

Föreslår en ”låg moms”

Redan i dag slipper nyproducerade ­lägenheter fastighetsskatten de första 15 åren. Därför kommer förslaget att ha ­begränsad effekt på nybyggandet. 

Sabo, företrädare för de allmännyttiga hyresvärdarna, tycker att kommitténs förslag är för veka. Organisationen anser att det är bra att obalansen synliggörs mellan hyreslägenheter och privatägda bostäder men efterlyser samtidigt tydligare åtgärder. 

– 85 procent av landets kommuner har brist på hyresrätter. Vi behöver genomgripande förändringar och vi föreslår att man lägger en låg moms på bostadshyra. Det skulle sätta i gång nyproduktionen, säger vd Kurt Eliasson.

Mindre än hälften av behovet

Men kommitténs förslag är delvis ­befriande. På senare tid har flera aktörer, däribland Boverket och Stockholms ­handelskammare, högljutt talat om fri ­hyressättning som lösning på bostadsbristen.

I dagsläget finns inget som hindrar ­bostadsbolag att tillmötesgå efterfrågan på bostadsrätter där fri prissättning ­gäller. Men det byggs ändå mindre än hälften av behovet som finns i storstäderna. 

Det ska inte vara någon skillnad på att hyra och äga och det sätter kommitténs betänkande fokus på.

Följ ämnen i artikeln