Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Samhalls granater är ett systemskifte

Samhalls anställda på en anläggning utanför Nyköping har fått plocka sönder militära granater utan att de fått veta vad det handlat om.

Efteråt har de anställda vittnat om hur de fått hosta, utslag och psykiska besvär. 

Om detta berättar tidningen Dagens Arbete i ett reportage. De berättar också hur de anställda på Samhall hyrts in för att, utan andningsskydd, manuellt sortera elektroniskt avfall på ett skrotupplag i Oxelösund

Drabbar arbetarna 

Statligt ägda Samhall, Sveriges största arbetsgivare för personer med funktionsnedsättning, har vuxit sig större med vinstkrav, mindre stöd från staten och ökade krav på att slussa ut folk i "riktiga arbeten". De har gått från tillverkning i små verkstäder till att bli ett av landets största bemanningsföretag och det har drabbat dem som arbetar. 

I en rapport från Statskontoret, som kom i våras, visade det sig hur arbetsuppgifterna hos Samhall blivit både mer likriktade och fysiskt krävande, för att företaget ska kunna nå sina ekonomiska mål. Det har i sin tur lett till att det är allt färre personer med funktionsnedsättning som kan jobba där. I stället är det kommunerna som fått ta över Samhalls uppdrag. 

Har blivit till ett slitgöra 

Under de senaste tio åren har Samhall anmälts 32 gånger till Arbetsmiljöverket. Det är många fler gånger än andra stora arbetsgivare inom fastighets- och städbranscherna. I anmälningarna påtalar skyddsombuden att det saknas omklädningsrum och toaletter för de anställda, att arbetsbelastningen är för hög och att de inte får den utbildning som krävs för sina arbetsuppgifter. 

Så ser ett systemskifte i det tysta ut. Efter Dagens Arbetes granskning måste regeringen ta itu med Samhall. Det kan inte vara rimligt att det som var tänkt för att skapa meningsfulla jobb för funktionsnedsatta ska vara ett slitgöra där man utan skydd plockar sönder granater.

Följ ämnen i artikeln