Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Haveriet i skolan är Reinfeldts draksådd

9 SEPTEMBER 2014. Skolan

En gång gjorde skolan klassresor möjliga. 
Men i högerns skola förstärks existerande utanförskap.

Egentligen borde hela valdebatten handla om skolan. Inget annat politikområde har så stora effekter för vårt land i framtiden.

I helgen kom nya siffror från Skolverket. Bland dem som gick ut nionde klass i våras saknar hela 13,1 procent behörighet att läsa vidare på gymnasiet.

Denna grupp har ökat varje år sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006.

I år innebär det att rekordmånga, ungefär 12 000 av de elever som gick ut grundskolan, inte kan fortsätta utbilda sig.

Samtidigt har kraven på utbildning för att få jobb ökat. De utan gymnasieutbildning riskerar ett livslångt utanförskap eller att bli hänvisade till otrygga låglönejobb.

Bland barn till akademiker är det bara fem procent som inte klarar kraven. Det är en grupp som klarar sig hyfsat oavsett skolsystem.

Men problemen blir tydliga när det gäller barn till lågutbildade, som själva saknar gymnasieutbildning. Bland dem får hela 42 procent inte godkänt slutbetyg, en ökning med 25 procent sedan 2005.

Det som hänt de senaste åtta åren är att skolpolitiken allt mer kommit att förstärka redan existerande klassklyftor. Föräldrarnas utbildningsbakgrund slår numera skoningslöst igenom i barnens studieresultat.

En gång var skolans uppdrag att utjämna livschanser och ge alla barn möjlighet att nå så långt deras egen talang bar. Det är faktiskt inte så länge sedan.

Det gjorde Sverige till klassresornas land, något vi var stolta över.

Så fungerar det inte längre. Låg utbildning, fattigdom och utanförskap går numera i allt högre utsträckning i arv.

I grunden handlar detta om värderingar. Den sammanhållna skolan som ger alla lika livschanser är ett vänsterprojekt.

Enligt borgerlig ideologi är det som händer i Sverige egentligen inget problem.

På Svenska Dagbladets ledarsida skräms Karin Svanborg-Sjövall från Timbro med att vänstern vill använda skötsamma elever som ”kuddflickor” mellan stökiga pojkar. För dem är rätten att välja bort att ha sina barn i samma klass som de ”stökiga pojkarna” själva poängen.

Den fråga högern smiter ifrån är vilket samhälle vi får om vi hela tiden väljer bort varandra. Och vad den allt större ojämlikheten gör med oss som människor.

En mer långsiktig lösning är att lägga tillräckliga resurser på skolan så att den klarar att ge alla elever stöd, även de ”stökiga pojkarna”. Men då kan man inte sänka skatterna med 134 miljarder som Fredrik Reinfeldt har gjort.

Skolan är regeringens värsta misslyckande. Det kommer få konsekvenser för sammanhållningen i vårt samhälle i årtionden framöver.

Reinfeldt har sått utanförskap och hopplöshet.

Och det man sår får man skörda.

Följ ämnen i artikeln