Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Han har besegrat den kristna högern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Obama får fattiga och marginaliserade amerikaner att känna tillhörighet

6 november 2008. Yes, we can. Barack Obama kunde vinna. Med 52 procent mot 46 vann han kvinnorna, afroamerikanerna, latinamerikaner och de unga. Medelklassen valde honom, liksom arbetarna som tidigare ville ha Hillary Clinton. Obama segrade i alla vågmästarstater, bland annat Ohio, Pennsylvania och Florida. Demokraterna stärkte sin majoritet i senaten och representanthuset.

Obamas segertal i hemstaden Chicago, inför 240 000 människor, är redan klassiskt.

”Om någon där ute fortfarande tvivlar på att USA är en plats där allt är möjligt, som undrar om landsfädernas drömmar fortfarande är vid liv, som ifrågasätter kraften i vår demokrati, då har ni fått svaret i natt”, sa Obama.

”Det är svaret uttalat av unga och gamla, rika och fattiga, demokrater och republikaner, svarta, vita, latinamerikaner, asiater, amerikansk ursprungsbefolkning, homosexuella, heterosexuella, rörelsehindrade och icke rörelsehindrade.”

Lyfter fram mångfalden

Obama vill vara hela Amerikas president. Det betyder inte att han ignorerar mångfalden. Tvärtom lyfter han fram den. Det får fattiga och marginaliserade amerikaner att känna tillhörighet. Det här är ert val, jag är er president, ni har valt mig, säger Obama.

Att Amerika, så djupt präglat av rasfrågan, väljer sin första afro-amerikanske president är historiskt. Obamas självbiografi berättar om hur det är att växa upp med en svart pappa från Kenya och en vit mamma från Kansas. Men i presidentvalskampanjen har Obama visat sig som amerikan, inte som afroamerikan. Så slår han fast att alla människor har rätt till lika villkor, oavsett ursprung.

Ekonomin var valets viktigaste fråga, enligt opinionsundersökningarna. Obama har lovat ett andra stimulanspaket för att stoppa kreditkrisen. Motståndet mot kriget i Irak betydde också mycket för hans framgång. Krigarpresidenten George W Bush är sällsynt illa omtyckt.

För abort

Obamas stora seger blev den kristna högerns stora förlust. Inte nog med att Obama nämnde homosexuella redan i tredje stycket av sitt segertal och förespråkar kvinnans rätt att välja i abortfrågan. Han lät sig inte stoppas av Sarah Palin, hockeymamman från Alaska som är extrem i sina konservativa åsikter men ändå skulle nå ”vanligt” folk. Smutskastning med rasistiska undertoner lyckades inte heller knäcka Obama.

Dags för förändring

Amerikanerna tycks färdiga med den kristna höger som bar fram George W Bush och som skulle representeras av McCain och Palin. Väljarna vill ha förändring. ”The change we need”, lovade Obamakampanjen.

Förväntningarna är skyhöga. Lyckas Obama leva upp till dem, åtminstone hjälpligt? Det krävs om hans väljare ska kunna behålla sin nyvaknade tro på politiken.

ÅP

Följ ämnen i artikeln