16-åring skickades runt med brutet ben
Med två brutna benpipor skickades 16-årige Alexander mellan tre olika Skånesjukhus. Det tog nästan tre dygn innan hans ben till slut opererades på Helsingborgs lasarett.
Den som tror att sjukvårdskrisen är koncentrerad till Stockholm bedrar sig. Platsbristen är skriande i hela landet. I Skåne hålls nära 400 vårdplatser stängda och överbeläggningarna har under våren varit värst i landet.
Benet gick av
I pingsthelgen har Sydsvenskan berättat om 16-årige Alexander som hjälpe en kompis att samla in bollar på golfbanan i Landskrona. När han hoppade ner från den lilla traktorn snubblade han och bröt benet.
– Benet gick av. Jag hörde ljudet, berättar han för Sydsvenskan.
Ambulansen kom efter tjugo minuter och Alexander kördes till sjukhuset i Lund där han röntgades. I många timmar fick han sedan ligga och vänta på en ledig sängplats. När dagen blivit natt gav personalen upp och skickade pojken till sjukhuset i Malmö där han togs in på en - infektionsavdelning.
Sov på en toalett
Nästa dag kunde operationen inte göras i Malmö och inte i Lund. I stället fick Alexander ta en skakig bårtaxi till Helsingborg där han efter lång väntan äntligen fick spikarna i sitt underben. Och han är inget undantag, i våras berättade Sydsvenskan om den hjärtopererade mannen som fick sova på en toalett. Platsbristen drabbar så många patienter.
Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att öppna 300 nya vårdplatser i Skåne. Nu är mandatperioden snart över och Sydsvenskan konstaterar att antalet tillgängliga vårdplatser snarare har minskat med 160 platser.
– Vi underskattade bristen på personal när vi satte upp den ambitionen. Det är ett vallöfte som vi tyvärr inte kunnat uppfylla, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).
Finns sjuksköterskor
Han lovar att göra en stor utbildningssatsning under nästa mandatperiod. Och visst behövs det fler sjuksköterskor med specialistutbildning, det behövs mer vårdpersonal. Landsting och kommuner fokuserar på nyrekrytering, men faktum är att det redan finns tusentals sjuksköterskor.
Henrik Fritzon och hans kolleger kan börja med att locka dem tillbaka till yrket. Det skulle förstås förutsätta en arbetsmiljö som är dräglig, med bättre arbetstider och högre lön. Årets valrörelse borde handla om hur den omänskliga vården blir bättre för både patienter och personal.