Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Wetterstrand ger korruptionen ett ansikte

En utredning som föreslår obligatoriskt biobränsle i svenska flygplans bränsletankar.

Det levererade regeringens utredare Maria Wetterstrand i förra veckan. Men det är inte det gamla språkrörets förslag vi talar om. Det är hennes cv.

Maria Wetterstrand är nämligen inte bara utredare. Hon är också styrelseordförande och aktieägare i företaget Cortus Energy.

Utvecklar bränsle till flygplan

Företaget utvecklar mer miljövänliga bränslen och har tagit emot nästan 400 000 kronor av Energimyndigheten för att utveckla biobränsle till flygplan.

Enligt ägardatatjänsten Holdings hade Wetterstrand sammanlagt 615 000 aktier i Cortus vid årsskiftet. Först i februari – en månad innan utredningen var färdig – berättade hon för regeringen om sitt aktieinnehav och om sitt styrelseuppdrag. 

Att en regeringsutredare har stora ekonomiska intressen i ett affärsområde som sammanfaller helt med den utredning hen leder tillhör inte vanligheterna, för att uttrycka sig försiktigt.

Men det är inget att bråka om, tycker Maria Wetterstrand.

”Jag ångrar inte någonting. Jag har aviserat styrelseuppdraget öppet och tydligt, och jag har gjort utredningen som tagits emot bra och positivt”, sa hon i veckan i P1-morgon.

Antikorruptionsorganisationen Transparency international i Sverige, å sin sida, talar om glasklar intressekonflikt.

Det blir värre.

Flygjätte är kund

I dag berättar sajten Altinget att Wetterstrand sedan 2017 är verkställande direktör för den finska kommunikationsbyrån Miltton Puropse, en del i pr- och lobbykoncernen Miltton Group. I sitt stall av kunder har de flygbolaget Finnair, den finska flygplatsägaren Finavia och flygbränsleproducenten Neste. 

Neste vill bli världens största producent av förnybart flygbränsle. Från och med i år erbjuder Finnair sina kunder möjligheten att betala extra för ökad inblandning av biodrivmedel och det tilltaget marknadsförs med hjälp av Miltton i kampanjen ”Push for change”

Vi lever i ett land där vi fått lära oss att gränserna mellan offentligt och privat monterats ned. Folk som var politiker i går är lobbyister eller näringslivsföreträdare i dag. Försvars- och sjukvårdspolitiker går från regeringssammanträden till årsstämmor i försvars- och välfärdsindustrin. Och ju mer symbiotisk relationen har blivit, desto viktigare har det för näringslivet att få tillgång till känslig insiderkunskap och rätt kontaktnät.

Det är i ett sådant land affären med Maria Wetterstrands utredning avslöjats.

Det går förstås att ifrågasätta Wetterstrands omdöme, men det riktigt häpnadsväckande i den här affären är att regeringen lät en person från lobbybranschen någonsin bli statlig utredare.

Det tidigare miljöpartistiska språkröret riskerar att ge korruptionen ett ansikte, men det är socialdemokrater och miljöpartister i regeringskansliet som tillåtit det.