Timvikarier blir också sjuka

DUBBELT DRABBAD Tillfälligt anställda har svårare att få ersättning när de blir sjuka. Det gäller spediellt tim- eller behovsanställda.

2 juli 2016 Sjukförsäkringen

Just nu är det många som möter arbetslivet för första gången. Det kan handla om ett sommarjobb, eller om att gå vidare efter en lång utbildning.

Arbetet kan betyda nya arbetskamrater, fikaraster och – som Stefan Löfven brukar påpeka – att väckarklockan ringer tidigare än vanligt.

Väntan på sms

Men det kan också – inte minst för unga vuxna – betyda tillfälliga anställningar, orolig väntan på sms från arbetsgivaren och ständig oro över ekonomin.

I dag är ungefär 16 procent av alla anställningar i Sverige tidsbegränsade.

Otrygghet i arbetet innebär inte bara osäkra inkomster och utebliven arbetsgemenskap. Den som inte kan visa upp en säker inkomst har det inte lätt på banken eller på en bostadsmarknad som är tuff för alla.

Och som om inte det vore nog, samhällets trygghetssystem är byggda för fast anställda heltidsarbetare.

Lämnade ett kaos

I det a-kassekaos som de borgerliga regeringarna lämnade håller nu ersättningstaken på att återställas till en rimlig nivå. Men de som skulle behöva en försäkring bäst, till exempel tillfälligt anställda, har fortfarande lika svårt att kvalificera sig.

En utredning arbetar nu med förslag som ska sänka trösklarna till a-kassan.

Den sortens förslag skulle behövas också när det gäller sjukförsäkringen.

Nyligen rapporterade Inspektionen för socialförsäkringen att tillfälligt anställda har svårare att få ersättning när de blir sjuka. Det gäller speciellt tim- eller behovs-anställda.

Blir permanent tillfällighet

I klartext, rapporten visar att de som har tillfälliga anställningar inom till exempel vården har färre dagar med sjukpenning och oftare nekas ersättning när de är sjuka. Försäkringskassan gör skillnad i bedömningen beroende på om den som är sjuk är anställd eller inte.

Så ser reglerna ut, men effekten blir åter att de som kanske skulle behöva samhällets skydd mest har minst att hämta. Det arbetsliv Stefan Löfven i valrörelsen framställde som vägen in i vuxenlivet blir för många i stället en permanent tillfällighet.

Häromveckan krävde LO-kongressen att allmän visstid ska bort ur lagstiftningen.

Rapporten från Inspektionen för socialförsäkringen visar att vi dessutom måste förändra trygghetssystemens regler, om arbetslivet verkligen ska bli en väg in i vuxenvärlden.

Följ ämnen i artikeln