Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

KD skyller på vårdpersonal

Syndabockar Kristdemokraternas äldreminister Maria Larsson tycker att personalen borde visa civilkurage, och lägger över vårdskandalerna på personalen.

Äldreminister Maria Larsson lägger ansvaret på vårdpersonalen. Efter avslöjandena om vanvård på Caremas äldreboenden väljer hon att skylla på de anställda.

– De måste visa civilkurage, säger hon uppfordrande i morgonsoffan.

Kristdemokraterna tycker att det är upp till personalen, trots att den riskerar att bli utskälld, straffad och i värsta fall uppsagd. Jodå, det har faktiskt hänt att vårdpersonal fått sparken för att de påtalat brister på jobbet.

Försvarar bolagen

Ändå väljer Maria Larsson att uppmana till civilkurage. Kristdemokrater brukar göra det. De tycker att var och en ska ta personligt ansvar även om de riskerar att förlora familjeinkomsten.

Trots dagliga rapporter om hur de riskkapitalistiska vårdbolagen, i sin iver att spara pengar, tvingar gamla människor till ren förnedring. Ligga i sin egen avföring, sitta i gamla kissiga blöjor. Maria Larsson försvarar bolagen som bidragit till ”en mångfald av vårdgivare med möjlighet till öppenhet”.

Ingen meddelarfrihet

I Kristdemokraternas värld är det inte riskkapitalet som vill spara på de gamla. Det är personalen som är så feg att den ­inte vågar skvallra. Maria Larsson vill inte ens införa den meddelarfrihet som skulle underlätta för privatanställda att berätta om vanvård utan att avslöjas.

I stället uppmanar hon till – civilkurage.

Kristdemokraterna pratar ­ofta om just vikten av civilkurage. Länge krävde partiet en lag som skulle tvinga medborgarna att visa extra mycket mod. En utredning blev klar i våras, men rättschefen Olle Abrahamsson avrådde från en lag.

– Det går inte att tvinga människor att bli goda, menade han.

Men Kristdemokraterna framhärdar. De vill tvinga fram den där godheten.

I ”Aktuellt” står partiets representant i justitieutskottet, Caroline Szyber, och pläderar för att människor ska tvingas att ingripa i slagsmål, knivattacker och våldtäkter.

– Vi måste betvinga likgiltigheten, säger hon, och menar att de som inte ingriper ska kunna dömas till två års fängelse.

Caroline Szyber hänvisar till att vi ser allt fler exempel på våldsamma situationer i samhället. Så kan det vara, våldet ökar sannolikt i ett samhälle där många unga män går utan jobb. Där trångboddheten gör att de måste hänga ute på stan.

Där klyftorna ökar mellan de som har och de som aldrig kommer att få något.

Men det är då Kristdemokraterna väljer att lägga ansvaret på den enskilda människan. Vanvård och knivöverfall blir privatsaker och ingenting samhället behöver ta ansvar för.

Följ ämnen i artikeln