Tiden kan rinna ut för Grekland

”Det ligger i hela Europas intresse att lånevillkoren förhandlas om”

Det brinner i knutarna Snart kan det vara för sent att rädda Grekland. Valet i går ger en sista möjlighet och då måste lånevillkoren till landet förhandlas om. (Bilden är ett montage.)

I går höll Grekland sitt andra val på sex veckor. Förra gången blev det ingen regering och nyval fick utlysas. Nu gick det bättre. Borgerliga Ny demokrati blev största parti och ser ut att bilda regering med socialdemokratiska Pasok, som visserligen gjorde ett katastrofval.

Det som stod på spel i valet var om Grekland ska fortsätta genomföra den åtstramningspolitik de internationella lån­givarna kräver eller om landet ska kräva nya, mjukare villkor.

I förlängningen var frågan om landet skulle kunna stanna i eurosamarbetet eller inte.

Bromsen hjälper inte

Både Ny demokrati och Pasok står bakom den nuvarande åtstramningspolitiken. Problemet är att den inte fungerar.

Efter fem år är resultatet färre jobb, lägre löner, fler fattiga, mer hemlöshet, fler självmord och lägre tillväxt. Mer av samma politik kommer inte ge ett annat resultat. Man kan helt enkelt inte bromsa sig ur en lågkonjunktur. Därför ligger det i hela Europas intresse att lånevillkoren förhandlas om.

”Nära döden”-upplevelse

Valets förlorare är vänster­koalitionen Syriza som gick till val på att riva upp Greklands lånevillkor.

De blev näst största parti och kommer kunna bedriva en kraftfull oppositionspolitik med stort folkligt stöd.

Den nya grekiska regeringen har i sin tur liten marginal i parlamentet och ett svagt mandat. Så länge Europa och främst Angela Merkel håller fast vid den nuvarande kursen är deras uppgift nästan omöjlig.

Risken är uppenbar att ekonomin fortsätter nedåt och att det blir politiskt kaos igen. I så fall kan Grekland mycket väl lämna euron i alla fall.

Valresultatet är en politisk nära-döden-upplevelse för EU och särskilt euroländerna.

Hade Syriza vunnit är det tveksamt om Grekland kunnat stanna kvar i euron.

Och hade de tvingats lämna skulle marknaderna börjat spekulera kring vem som stod näst på tur. Spanien? Portugal? Italien? Frankrike?

Snart för sent

Denna gång blev det inte så. Men det var på gränsen och den signalen måste tas på allvar.

I går sa Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle att han tyckte man kunde diskutera mindre förändringar i lånevillkoren. Förhoppningsvis är han beredd till betydligt mer än så. Annars är det snart för sent.

Följ ämnen i artikeln