Vi har hört det förut

Luften är tung av hägg och kastanj. På redaktionen är det någon som talar om en tidig sommartorka. Runt arbetarrörelsens mötesplatser på Norra Bantorget i Stockholm har det i alla fall varit högtrafik i veckan.

I måndags lyssnade jag på den europeiska socialdemokratins ordförande Poul Nyrup Rasmussen på en internationell facklig konferens.

–?Det var aldrig meningen att den fria rörligheten för arbetskraft skulle bli ett klartecken till låglönekonkurrens, sa han på oefterhärmlig danska.

Utanför Norra Latin sprang jag på deltagarna i det socialdemokratiska ”toppmötet” om jobben. Socialdemokraterna vill bli det nya företagarpartiet.

Jag tror vi har hört det förut.

Själv skulle jag också vilja veta hur socialdemokraterna tänker hantera behoven i vård och omsorg, och alla som arbetar med att tillgodose dem. Med satsningar på offentlig verksamhet och ett skattesystem som genererar de pengar som behövs för att ge välfärdsarbetarna rimligt betalt, eller med privatiseringar och nya klyftor?

Svaret skulle antagligen också ha intresserat Vårdförbundets kongress, som dagen efter tog över lokalerna.

IF Metalls kongress, som också pågått i veckan, träffade jag Olle Ludvigsson från Volvo i Göteborg. Han önskar mig lycka till med Duetten, den ska besiktigas. Jag mötte också tidigare Brunnsvikselever. Vi talar om skolan, min gamla arbetsplats, och om LO:?s beslut att dra sig ur verksamheten. Jag är kanske partisk, men också beklämd.

För första gången sedan 1929 ska LO inte ha nationella utbildningar på Brunnsvik.

Nu vill räknenissarna och konsulterna gå ett steg längre och jaga alla folkrörelser från skolan. Enligt lokaltidningarna ska de lärare som arbetar med föreningslivet sägas upp.

Vill fackliga avdelningar eller lokala bildningsförbund ha utbildning kan de ju alltid grupparbeta, tycks resonemanget gå.

Kunskap och kvalitet må vara slagord när arbetslivet ska utvecklas, men de har tydligen ingen bäring på hur den fackliga organisationen ska möta dagens vikande medlemssiffror.

I går lämnade Sören Öman till sist över sin utredning om en obligatorisk a-kassa till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Öman har inte haft det lätt. Förslaget skulle ha varit färdigt redan i vintras.

Så blev det inte. Ställd inför utsikterna att råka in i ännu en opinionsstorm valde Littorin att skjuta fram betänkandet.

Nu vill Littorin lyssna på reaktionerna. Det borde gå ganska fort. Ömans förslag sågas redan av nästan alla. Det går helt enkelt inte att konstruera ett verkligt system som fungerar som i Anders Borgs modeller. En obligatorisk a-kassa, som binder facken och håller nere löneökningarna, finns inte.

Däremot fanns det – innan Littorin fick nästan en halv miljon svenskar att lämna försäkringen – ett frivilligt system som gav de flesta en hygglig trygghet.

Att skriva den historien ingår inte i Ömans uppdrag.

Succé skrev tidningarna när Mats Odell till slut lyckades med en försäljning, av Vin & Sprit. Nu visar det sig att Odell ännu en gång klantat sig. För att få igenom affären måste en aktiepost i konkurrenten Beam säljas, sannolikt till extrapris.

Skattebetalarna lär förlora miljarder, och Odell har ännu en gång bevisat varför han borde befrias från uppdraget att sälja statens egendom.

Följ ämnen i artikeln