Oligarki finns i vår demokrati

Vinsthungriga män dränerar välfärden  Attendos vd Henrik Borelius har varit rådgivare åt ­regeringen i välfärdsfrågor.

Bert Karlsson och Attendo ­individ och familj AB har en

sak gemensamt. De har insett att det går att tjäna stora ­pengar på den akuta bristen på ­bostäder för asylsökande. ­Bostadsbristen i Sverige har nämligen fått konsekvenser även för Migrationsverket.

I och med att myndigheten saknar tillräckligt många lägen­heter tvingats de vända sig till privata aktörer. Följden har blivit höga hyror.

En intern rapport från Migrationsverket, som ­Aftonbladet tagit del av, visar att tillfälliga ­boenden är tio gånger så ­dyra som egna lägenheter. Och­­­ pengarna – som borde ha gått till god standard – hamnar i stället

i ägarnas fickor.

Usla förhållanden

Bert Karlsson kunde i fjol ­redovisa en omsättning på 50 miljoner kronor. Med det är ­inte bara hyrorna som är problemet. Flyktingarna på Karlssons ­boenden vädjar om hjälp på grund av de usla förhållandena.

När Expressen talade med några av flyktingarna på hans boenden gav flera uttryck för missnöje.

– Snälla, hjälp oss. Vi har utslag från vägglöss och maten är dålig. Vi vill flytta till eget ­boende, sa en kvinna till tidningen.

Andra aktörer är ännu fräckare. Som Aftonbladet kunde avslöja i går betalade Attendo individ och familj AB ingen bolagsskatt förra året - trots att de gjorde en vinst på 69 miljoner kronor. Bolaget gör därmed vinst på skattemedel men betalar själva inte tillbaka till samhället. Snacka om dubbelmoral.

Ett fåtal har privatiserat

Moderaterna och finansministern Anders Borg beklagar sig och kallar Attendos beteende för ”ansvarslöst”. Lite ironiskt kan det tyckas med tanke på att moderbolagets Attendos vd, Henrik Borelius, själv har varit rådgivare åt regeringen i välfärdsfrågor.

I somras presenterade tankesmedjan ­Tiden rapporten ­”Oligarkerna – vinnarna i spelet om välfärden”. Oligarki ­betyder fåmannavälde. Och det är vad svensk välfärd har ­drabbats av. Ett fåtal politiker och tjänstemän har drivit igenom privatiseringen av väl­färden och själva blivit rika på kuppen.

För många skandaler

Skandalerna inom vård, ­skola och omsorg börjar bli alltför många. Vi såg det i fallet skolkoncernen JB som gick i konkurs förra året. Det  drabbade 11 000 elever och 1 600 anställda. Vi har också sett det i fallet med friskolejätten Academedia som via skatteplanering lyckas dölja flera hundra miljoner i vinst.

Det är uppenbart att det som gjorts hittills inte räcker.

Följ ämnen i artikeln