Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Svenskarna en del av USA: krig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 Augusti 2009. Rapporterna om eldstrider kommer allt tätare. Den senaste veckan har svenska soldater dödat sex afghanska motståndsmän.

Med upptrappningen kommer debatten igång och det är en angeläget att vi verkligen tar diskussionen om det svenska mandatet.

I gårdagens tv-soffa beskrev den gamle moderate försvarsministern Anders Björck det svenska uppdraget med sin vanliga uppriktighet:

–?Vi är visserligen där på ett FN-mandat, men det är inte vi som bestämmer. Det är USA som bestämmer.

Satsade 1,2 miljarder 2008

De svenska soldaterna har visserligen tre kronor fastsydda på vänsterarmen, men de har Natosymbolen på den högra. De är helt beroende av den amerikanska underrättelseverksamheten på plats och blir därmed automatiskt en del av en gigantisk amerikansk krigsinsats.

När den första svenska styrkan kom ner 2002 fanns sammanlagt 13 500 soldater i Afghanistan. När Obamas förstärkning inom kort är på plats kommer, enligt Reuter, 100 000-strecket att passeras. Styrkan blir då lika stor som den gamla sovjetiska ockupationsstyrkan.

Afghanistan är ett av världens fattigaste länder. Under 2008 satsade Sverige 1,2 miljarder kronor på insatser i landet. Tre av fyra kronor gick till militära insatser. En krona gick till civil verksamhet.

I Svenska Dagbladet pekar forskarna Mark Rinhard och Erik Brattborg på EU:s unika möjligheter att styra utvecklingen mot fredligare lösningar.

Jobba för fredliga lösningar

Det är nu, under det svenska ordförandeskapet, som Carl Bildt kan driva på för en gemensam långsiktig strategi för Centralasien. Den bör bygga på fredliga lösningar som utbildning, demokrati och säkrare rättssystem.

Afghanistan behöver vatten och elektricitet! Bomber bygger inga länder.

Det är som den gamle försvarsministern säger:

–?Man måste ha en plan för sina internationella insatser. Man måste veta när man ska åka ut och man måste veta när man ska åka hem.

Och för en gångs skull ger vi Anders Björck alldeles rätt.

EF

Följ ämnen i artikeln