Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Är danska S vaccinet mot högerpopulism?

I går kunde de danska Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen meddela drottning Margrethe att förhandlingarna med Radikale, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten nu är klara.

Danmark får återigen en socialdemokratisk enpartiregering. Av fem nordiska länder leds därmed tre av socialdemokratiska statsministrar och ett fjärde av en vänsterpartist. Enbart i Norge styr högern.

Partiernas överenskommelse heter "Retfærdig retning for Danmark" och är på 18 sidor. Texten är på de flesta punkter betydligt bättre än Stefan Löfvens 73-punktsprogram. Utanför avtalet är regeringen fri att förhandla över blockgränsen.

Mette Frederiksen kommer i allt väsentligt att behålla Danmarks brutala flyktingpolitik som inte ingick i förhandlingen. På några punkter blir den något mer mänsklig. Idén om att placera flyktingar på den obebodda ön Lindholm skrotas. Egentligen var tanken att ön, som först måste saneras för svinpest, skulle fungera som ett läger för kriminella utlänningar i väntan på utvisning.

Även den hårt kritiserade anläggningen Sjælsmark på Nordsjælland reformeras. I dag förvaras ett stort antal barn och barnfamiljer i den tidigare militärförläggningen under svåra villkor. Enligt regeringsöverenskommelsen ska det framöver enbart bo vuxna där.

Huvudnumret för den nya regeringen är ett väldigt omfattande klimatpaket med minskade utsläpp av växthusgaser på 70 procent till 2030. Det är förmodligen värdens mest långtgående.

Även på välfärdens område är partierna överens om en rejäl upprustning av Danmarks skolor, sjukvård, äldreomsorg och psykiatri. Regeringen vill bekämpa barnfattigdom och bland annat skrota vad de kallar "minut-tyranniet" för personalen i äldreomsorgen. De 18 sidorna i överenskommelsen är fyllda av små och stora reformer för utjämning av livsvillkor och bättre välfärd.

Jämfört med den förra S-regeringen, under Helle Thorning-Schmidt mellan 2011 och 2015, ligger Mette Frederiksens regering rejält till vänster.

Tittar man på siffrorna finns två orsaker till S valseger. Dels splittrades borgerligheten och ungefär fyra procent högerväljare kastade bort sina röster på partier som inte kom in i Folketinget.

Dels vann Mette Frederiksen väljare direkt över blockgränsen från Dansk Folkeparti som kollapsade i valet. Hon förlorade visserligen ungefär lika många väljare till flyktingliberala partier men eftersom även de ligger på vänstersidan gjorde det inte så mycket.

Har hon därmed hittat ett botemedel mot högerpopulismen?

Svaret är nog: nja.

Mette Frederiksen kombinerade Dansk Folkepartis invandringsmotstånd med radikal klimatpolitik och socialdemokratisk välfärd. Det gav henne regeringsmakten men samtidigt något lägre stöd än Socialdemokraterna fick i förra valet.

Om det håller en hel mandatperiod återstår att se.

Det dansk vänster däremot kan vara verkligt glada över är den borgerliga kannibalismen, både i valrörelsen och i valbåset.

På den punkten är Danmark en verklig förebild.