Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Det går att få fler att vaccinera sig

Borlänge har visat hur man gör

I polisens lista över utsatta områden finns Tjärna ängar i Borlänge registrerat som ett riskområde. Här finns många av segregationens problem samlade. Hög arbetslöshet, låga inkomster och kriminalitet.

Fram till i höstas hade Tjärna ängar dessutom det senaste kännetecknet för ett utsatt och segregerat område. Andelen som fått sin första vaccinspruta mot covid-19 var bara 49 procent. Hösten har inneburit en förändring.

I dag har 67 procent av befolkningen på Tjärna ängar fått sin första vaccindos. Det är fortfarande en lägre andel än i Borlänge som helhet och självfallet alldeles för få. Inte desto mindre är resultatet imponerande, och inspirerande.

Somaliska föreningen bidrar

Bakom ökningen av andelen vaccinerade ligger nämligen ett målmedvetet arbete. Den lokala vårdcentralen i Jakobsgårdarna har systematiskt arbetat för att få upp vaccinationsgraden. Man har dessutom samarbetet med olika delar av det lokala samhället. Moskén har deltagit. Den somaliska föreningen och SFI-utbildningen också.

Det har som sagt gett resultat. Enligt SVT är Tjärna ängar i Borlänge det område där vaccinationsgraden ökat mest under hösten.

I torsdags hade socialminister Lena Hallengren och folkhälsomyndighetens chef Karin Tegmark Wisell åter kallat till presskonferens. Budskapet gick knappast att missa. Med en fjärde våg av pandemin rasande i Europa och nya virusmutationer på ingång går det inte att slappna av.

Tillfälliga lösningar

Minskar inte smittspridningen kan det komma nya restriktioner som begränsar resor och folksamlingar, kanske redan den kommande veckan. Tillfälliga lösningar för att vinna tid.

Det viktigaste är nämligen precis som tidigare att få upp vaccinationsgraden. I mitten på veckan hade 84 procent av svenskarna fått minst en dos. 79,1 procent hade fått minst två sprutor.

Imponerande siffror men vi vet att den svenska vaccinationskartan har vita fläckar. Unga vuxna är oftare ovaccinerade. Invånare i fattiga områden också, och som så många redan sagt är ingen säker förrän alla är säkra.

Just därför borde resultatet från höstens arbete på Tjärna ängar kunna tjäna som en inspiration för andra regioner och andra vårdcentraler. Det går att få upp vaccinationsgraden om man arbetar målmedvetet och söker stöd i lokalsamhället.

Gör det.