Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Grön vilja att styra medierna är farlig

MP och Österrikes skandalkansler Sebastian Kurz är på samma skala

Uppdaterad 2021-10-28 | Publicerad 2021-10-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sebastian Kurz, kansler i Österrike och Rebecka Le Moine, MP. Bilden är ett montage

I lördags avgick Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Kurz och ytterligare nio personer är åtalade för mutbrott, bestickning och trolöshet. Kurz misstänks ha använt skattepengar till att betala för uppiffade opinionsundersökningar. Utöver det ska han ha fått tabloiden Österreichs ledning att publicera undersökningarna i utbyte mot annonsköp.

Fallet väcker intressanta frågor om medias oberoende och klåfingriga politiker. Även i Sverige bubblar viljan att styra över journalistiken upp då och då. Inget i samma storlek som Kurz-skandalen förstås, men det finns en stor oförståelse för journalisters uppdrag både bland makthavare och ute i samhället.

Motion i MP

Oftast är det Sverigedemokraterna som vill in och peta, som när partiet ville kalla upp public service-journalister till riksdagen och ställa dem till svars inför kulturutskottet. Men så sent som förra veckan skapade även en motion till Miljöpartiets kongress rubriker, då ett 30-tal partimedlemmar ville styra innehållet i SVT:s nyhetssändningar mot mer fokus på klimatfrågorna.

Bland de som stod bakom motionen fanns Rebecka Le Moine, riksdagsledamot och partiets talesperson för biologisk mångfald. Le Moine drog snabbt tillbaka sitt stöd för förslaget och förtydligade att hon verkligen inte vill gå in och styra public service politiskt. Även partistyrelsen tog avstånd från motionen.

Fri media ingen självklarhet

Men händelsen visar trots det att problemet inte bara rör högerpopulister. Idéerna finns även bland progressiva, som tror sig ha goda intentioner.

Den bristande förståelsen för journalistikens uppdrag rör sig längs en skala. I den mer oskyldiga änden finns de som inte helt förstår gränsen mellan en tidnings ledarsida och dess nyhetsdel, de som misstror journalisternas förmåga att nyhetsvärdera och tycker att de skriver om fel saker.

Vaksamhet

En del ser media som ett verktyg de själva har rätt att använda. Politiker är arga över att deras förslag inte får uppmärksamhet, konsulter och pressekreterare pratar om ”mediebearbetning” som om det vore en sport. Andra tror att journalisterna medvetet vinklar nyheter och väljer bort ämnen.

Det är en bra bit från detta till den österrikiska polisens gryningsräder och Kurz-skandalen. Korrupta politiker och tabloidägare är den extrema änden av skalan, där det är enkelt att avgöra vad som är rätt och fel.

Det är i den andra änden av skalan vi måste vara mer uppmärksamma.