Trumps front nu också i Sverige
Jimmie Åkessons nya allians snubblar fram
Jimmie Åkesson talade tidigt om ett nytt högerblock. Moderaterna värjde sig först; men nu räknar de sig dit. Sverigedemokraterna har blivit så hyggliga, säger Kristersson. Busch har aldrig haft några problem. Och nu har Sabunis falang inom Liberalerna anslutit sig, försäkrande att det bara är regeringsmakten som lockar, inte Åkessons själ.
Det är lätt att bli förvirrad inför det nya ideologiska landskapet. Ulf Kristersson är väl en tvättäkta nyliberal, en blek kopia av den österrikiske ekonomen Friedrich Hayek? Men hur kan han då komma så nära Jimmie Åkesson? Det är helt andra österrikare som Åkesson leder tankarna till.
För att komma närmare svaret har man stor nytta av att läsa den amerikanska statsvetaren Wendy Browns bok In the Ruins of Neoliberalism från 2019. Wendy Brown visar att det finns en rak väg mellan nyliberalismen och den sortens ideologier som vi förknippar med Donald Trump och Jimmie Åkesson.
Nyliberala ekonomer, sådana som det går tretton på dussinet av i Sverige, är blinda för annat än siffror. Mönstergossar från Handelshögskolan vet allt om börsen och om välsignelsen för de rika med låga skatter. De delar sin läromästares påstående att det inte finns något samhälle, bara individer. Det hade redan Margaret Thatcher lärt sig.
Men har de noterat vad Hayek och hans åsiktsfränder säger om moral och traditioner? Om vi ska ha bort samhället och även alla idéer om rättvis fördelning och solidaritet – vad finns det då för rättesnören kvar?
Hayek har ett enkelt svar: traditionell moral. Han påstår att denna moral uppstått spontant. Vi som studerat moraliska föreställningars historia vet förstås att det är fullständigt felaktigt. Moral har alltid antingen dirigerats uppifrån eller samlat människor som är i opposition mot den påbjudna moralen. Se bara på Sverige – här hade vi i sekler en statskyrka som bankade in en påbjuden moral. Med frikyrkorna kom en opposition underifrån. Och strax kom arbetarrörelserna med sina av Hayek så hatade idéer om solidaritet.
Nej, moralen är aldrig spontan. Den är central i varje människas uppfostran.
Men man kan åtminstone låtsas att mormors moral var just spontan. För vita amerikaner gäller det då en vagt kristet färgad föreställning om gott och ont. Framför allt ont! Man avskyr det som uppfattas som avvikande: människor som värnar välfärd åt alla, kosmopoliter, för att inte tala om muslimer.
Till sist blir det den vite mannens överhöghet man värnar – och då ligger vägen öppen för Trump, okristen visserligen, men ett värn mot både ateister och mexikaner. Den kristna högern triumferar. I Sverige blir det Jimmie, Ebba, Ulf och Nyamko som spontant bildar front.