Vita huset är rädda för svensk socialism
Socialismen kommer med ett högt pris. Det kunde det amerikanska presidentkansliet – genom sitt rågivningsorgan Council of Economic Advisers – berätta i en rapport som presenterades i veckan.
Till stora delar handlar rapporten om att kollektiviserat jordbruk inte fungerar, men huvudpoängen är att avslöja hur nära demokratiska socialister som Bernie Sanders egentligen står auktoritära kommunistledare som Stalin och Lenin.
På förekommen anledning, får man anta.
Sedan organisationen Democratic socialists of America, DSA, bildades 1982 har man haft ungefär 6 000 medlemmar, år ut och år in. Strax efter Donald Trumps valvinst hade man dubblerat medlemskåren. Nu har man runt 50 000 medlemmar, och har flera företrädare som kandidater vid valet till kongressen i november. Mest känd är Alexandria Ocasio-Cortez.
I somras visade en opinionsundersökning från Gallup att amerikanernas stöd för kapitalismen sjunker. Dessutom ökar stödet för socialism bland unga väljare och väljare som beskriver sig som demokrater.
– Donald Trump är en entusiastisk kapitalist. När hans regering avreglerar ekonomin och sänker skatterna för företag så kan det ha fått som röstar på Demokraterna att börja betrakta hela kapitalismen med mindre blida ögon, har Gallups Frank Newport sagt om de stigande sympatierna för socialistiska idéer.
Och den socialistiska idé som är mest hotfull för Trump-regimen är idén att sjukvården ska vara skattefinansierad och tillgänglig för alla. Alla som argumenterar för en sådan modell i USA är samma andas barn som Mao, hävdar rapporten. Stora språngets tvångskollektivisering och hungersnöd är nästan samma sak som offentligt finansierade sjukhus där även låginkomsttagare får vård, tydligen.
Men rapportförfattarna är sluga. De vet att amerikanska socialister aldrig kommer att säga att de vill ha det som i kommunistländer (man noterar till och med att kommunismen, enligt marxistisk teori, aldrig prövats i praktiken). Amerikanska socialister säger att de vill ha det som i Sverige.
Och Sverige är minsann inte heller så himla bra. Vårdköerna är rätt långa, slår rapporten fast. Och för en svensk löntagare är det väsentligt dyrare köpa en pickup än det är för en amerikansk.
Slut på diskussionen alltså? Är de unga amerikanernas entusiasm för Sverige krossad nu?
Kanske inte.
I USA faller medellivslängden. Här är barn- och mödradödligheten är högre än i något annat utvecklat land. Runt 40 miljoner amerikaner – ungefär var åttonde invånare – lever i dag i fattigdom. Hälften av dessa lever i extrem fattigdom. USA är dessutom det första höginkomstland där medellängden i den vuxna befolkningen inte längre ökar. USA kommer på plats 35 av 37 länder i OECD när det gäller fattigdom och ojämlikhet.
Det är inte längtan efter svenska bilpriser eller Stalins kolchoser som gör att amerikaner söker sig till vänster. Det är uppfattningen att livet skulle kunna vara bättre om det inte såg ut så här.
Från ett svenskt perspektiv kan vi förstås vara stolta över att vårt samhällssystem ännu ses som en sorts eftersträvansvärd modell. Och det kanske kan tjäna som en viktig påminnelse om två saker:
Det vi är stolta över i Sverige inträffade inte för att vi svenskar är så utmärkta människor. Det är resultatet av politiska strider och medvetna val.
Det finns fortfarande saker att göra. Nog skulle livet vara lite bättre utan sjunkande skolresultat, utförsäkringar av sjuka människor, vanvårdsbolag som lever på skattepengar och växande klyftor mellan rik och fattig.
• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!