Lösa förbindelser skapar ingen tillväxt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Samtalen är avslutade, förklarade Svenskt Näringslivs tungviktare Michael Treschow syrligt i radio-Ekots lördagsintervju. I Gnosjö mobiliserar småföretagen för ett företagaruppror mot regeringen om det inte blir sänkta arvs- och förmögenhetsskatter inom två veckor. Sedan tågar Gnosjöföretagarna mot Stockholm och regeringskansliet.

I ett halvår har regeringen funderat och samtalat om hur den ska få fart på Sverige. I regeringsförklaringen 16 september 2003, två dygn efter folkets nej till euron, lovade statsminister Göran Persson att ”de konsekvenser som Sveriges nej till euron får ska mötas med en offensiv politik”.

Han bjöd in arbetsmarknadens parter och de politiska partierna till bred samverkan för att utveckla Sverige.

Svaret kom omedelbart. Svenskt Näringsliv och toppdirektörerna ville att ”EMU-alliansen” på ja-sidan skulle fortsätta sitt samarbete. De krävde tillväxtåtgärder för att kompensera för Sveriges utanförskap och högre räntor. På listan stod bland annat slopad sjuklönevecka, sänkta ägarskatter, förenklade småföretagsregler. Det såg ut som ett lysande läge för regeringen Persson att mobilisera de stora, organiserade krafterna.

Åtskilliga månader har samtal nu förts om skatterna, ohälsan, integrationen och företagens etik. Mot ohälsan kom en uppgörelse redan före jul, även om näringslivet inte applåderade förslagen.

Bäst tycks det gå för integrationsminister Mona Sahlin som fortfarande för positiva och konstruktiva samtal om åtgärder för att få in fler invandrare på arbetsmarknaden. Det kan bli en gemensam ”avsiktsförklaring” i slutet av månaden, sägs det hoppfullt.

Med näringslivets hjärtefrågor går det sämre. Etiken vill företagen sköta själva. Ingen lagstiftning tack! Ägarskatterna är brännbara och direktörerna håller på att tappa tålamodet. Tillfället att bli av med arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatten ser ut att glida dem ur händerna trots att de för första gången är beredda att betala priset: betala skattesänkningarna med andra kapitalskattehöjningar.

Men regeringen fattar inte ensam beslut. Det gör riksdagen. De verkliga förhandlingarna måste föras med samarbetspartierna mp och v. Det betyder nya samtal i slutna rum. Kanske blir det en tumme kvar av tillväxtsamtalens ambition att lyfta Sverige till fler jobb och hållbar utveckling.

Det kunde ha lyckats i skuggan av nederlaget om euron och hotet från den usla världskonjunkturen.

Det kunde ha gått om regeringen haft makt och mandat att besluta. Nu blir förslagen en slags restpost i förhandlingarna om vårbudgeten, så långt regeringen kan få med v och mp.

Systemet med samarbetspartier som väljer och vrakar vilka frågor de vill sätta regeringen på grund i är ett maktspel som ofta drabbar både politikens handlingskraft och innehåll.

Lösa förbindelser passar dåligt för goda politiska kompromisser. Socialdemokraterna borde snart pröva en hederlig koalition. Då skulle resultatet av konstruktiva samtal kunna bli något mer än ”tack för kaffet”.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln