Tomten bor inte på Försäkringskassan
För många sjuka och gamla blir det inga julklappar
Julhandeln är i gång. Det är black friday och vi förväntas shoppa som aldrig förr. Handeln rear och räknar med en omsättning på över sex miljarder kronor bara denna svarta fredag.
Varannan svensk kommer att handla något i dag.
Fram till jul ska vi ha handlat för nästan 80 miljarder kronor eller 7 817 kronor per person.
Det är mängder av människor som förväntas ta sig till butikerna som laddat med blandbandad julmusik, glitter och granar.
Postnord påstår att man i år kommer att klara e-handeln utan fjolårets paketkaos som innebar att många fick sina klappar långt efter jul.
Konsumtionshetsens högtid är i år väl förberedd. Svart fredag, röd jul, pengarna kommer att rulla ända fram till den 24 december.
Men vänta nu…
Handelns utredningsinstitut påstår ju att årets julklapp är en begagnad kappa. Eller kanske inte begagnad utan snarare återvunnen och omsydd till en ny kappa som vi sannolikt får betala dyrt för. Det kallas för cirkulär ekonomi och den kanske inte är så bra för din och min privata plånbok, men den spar på jordens resurser och det är alltid något.
Alla har inte råd med julen
Vi ska nog inte räkna med att någonting kommer att bli billigare för oss konsumenter. Alla kommer inte ens att ha råd med julen. Att handelns omsättning ändå beräknas öka beror bara på att en del har väldigt mycket pengar att handla för.
Det lackar mot jul och inkomstklyftorna har aldrig varit så stora som nu. Sverige är ett av de OECD-länder där ojämlikheten har ökat snabbast. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson konstaterar att de rikaste inte varit så mycket rikare än de fattiga sedan på 40-talet. En del kan alltså shoppa loss, medan andra bara har svarta dagar framför sig.
Karl-Petter Thorwaldsson menar att socialförsäkringarna är för låga. Och att pensionen är låg, det vet vi. 312 000 svenskar över 65 år riskerar att bli fattigpensionärer, enligt EU:s statistikorgan Eurostat. Sverige har de fattigaste pensionärerna i hela Norden.
Även om Magdalena Andersson nu drivit igenom en liten skattesänkning för pensionärerna har hon knappast gjort detsamma för de sjukskrivna. Tvärtom har hon varit väldigt tydlig med att sjukersättningarna ska ner.
Sedan ett par år tillbaka gäller målet nio sjukdagar per person och år. För att försäkra sig om att det nya tuffa målet skulle uppfyllas tillsatte regeringen också en ny generaldirektör för Försäkringskassan. Ann-Marie Begler som var känd för sina hårda nypor skred till verket.
Fler nekades sjukpenning
Försäkringskassans bedömningar blev hårdare. Allt fler nekades sjukpenning och stod helt utan inkomst. Och om de tog sig tillbaka i arbete fick de ofta acceptera en lägre lön.
De blev helt enkelt fattigare. Klyftorna ökade.
Inspektionen för socialförsäkringen slår nu fast att Försäkringskassans följsamhet mot politikernas hårda mål är ett hot mot rättssäkerheten. Människor kan inte längre lita på myndigheten.
Men Magdalena Andersson ville få ner sjuktalen och Ann-Marie Begler expedierade. Generaldirektören var så framgångsrik i att göra folk fattigare att regeringen till slut var tvungen att sparka henne. Man var väl rädd för kritik i valrörelsen.
Det har gått några månader nu. Det hårda nio-dagarsmålet ligger fast och så här strax före jul måste regeringen hitta en ny generaldirektör.
Och vem tror ni söker jobbet?
Jo Ann-Marie Begler. Hon kanske har hört julens uppmaning om återanvändning. Kanske blir hon regeringens svar på den cirkulära ekonomi som knappast fyller folks plånböcker för någon jultomte lär hon aldrig bli.
Nej, det blir inga julklappar för många sjuka och gamla. De får se på medan Sveriges allra rikaste sätter sprätt på 80 miljarder konor.