Juholts reformer är redan betalda
Publicerad 2011-05-02
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
”Det är inte valet 1976 som ska vinnas retroaktivt. För Håkan Juholt har framtiden inte redan hänt.”
Under de nästan 40 dagar som Håkan Juholt varit partiledare för Socialdemokraterna har ”färdriktning” varit svaret på alla frågor.
Gärna raka besked, men först en rejäl färdriktning. Det är en i grunden sympatisk hållning.
Den socialdemokratiska politiken under 2000-talet har allt för ofta kunnat sammanfattas i titeln på hiphopgruppen Snooks debutalbum: ”Vi vet inte vart vi ska men vi ska komma dit”.
Levererar inget konkret
Men i förra veckan började så Håkan Juholt antyda att nu, på första maj, var det dags att börja leverera. Ja, inte några konkreta utspel om taket i sjukförsäkringen eller några skattesatser utan just färdriktningen.
Så åkte Håkan Juholt till Borlänge.
Borlänge är på många sätt bilden av socialdemokratin så som den ser ut i Sverige i dag. Här har partiet styrt sedan Brantings dagar, här ryar partiföreträdarna gärna om borgerlighetens uselhet men lika gärna samarbetar man högerut. Det är en exportberoende bruksort där man satsar på ”det nya näringslivet” i en företagspark som heter Framtidsdalen och man har en högskola.
Talet Juholt håller här är ingen sifferkalkyl. Men det är heller inte någon ren folkhemsnostalgi. Han refererar till Palme, men han vill inte bakåt.
Det är inte valet 1976 som ska vinnas retroaktivt. För Håkan Juholt har framtiden inte redan hänt.
Mediokert tal
Han levererar ett ganska mediokert tal där han återkommer till flera av sina favoriter bland retoriska bilder.
Det pratas om paraplyer, pingviner och toast Skagen. Han pratar om det livslånga lärandet, barnfattigdomen, ungdomsarbetslösheten, sorteringsskolan, järnvägens kollaps, de oberäkneliga pensions- och skattesystemen. Men det närmast hisnande med Juholt är hur iskallt han förhåller sig till regeringen.
Fredrik Reinfeldt nämns knappt vid namn. Juholt håller på att bygga något eget och själva grundstenen är det så kallade reformutrymmet.
Bränner överskottet
När Juholt deklarerar att man inte ska höja några skatter – utan i stället använda det stora överskottet i statsfinanserna – när man ska satsa på vården,
utbildningen och infrastrukturen så vill han ändra hur det politiska samtalet förs.
Juholt tänker skrämma bort skatteslösarspöket innan det ens hunnit visa sig, och kasta tillbaka det i ansiktet på Anders Borg.
Hur ekonomiskt begåvad är en finansminister som hellre bränner statliga överskott på skattesänkningar än satsar på tillväxtskapande reformer och att lyfta barnfamiljer ur fattigdom?
Budskapet är att jämlikhet är smart – och redan finansierat.
Om det kommer fungera?
Vi får hoppas det. Och att det finns några överskott kvar 2014.
Daniel Swedin