Reinfeldts begränsade ansvar

Att statsminister Fredrik Reinfeldt skulle bygga upp dagens regeringsförklaring kring ordet ansvar skulle knappt ha givit pengarna tillbaka hos en vadslagningsfirma. Och på den punkten gjorde Reinfeldt ingen besviken.
När den internationella ekonomiska krisen slår till - skuldstormen knackar på dörren, för att citera statsministern - är Sverige annorlunda. Här har vi nämligen - till skillnad från i andra länder - en regering som begriper sig på ansvar.
Sedan fick vi i huvudsak en sammanfattning av årets budgetförhandlingar.
På en punkt tycks ändå Reinfeldts känsla för ansvar ha minskat sedan den förra regeringsförklaringen för ett år sedan. Det handlar om långtidssjuka och långtidsarbetslösa, just de grupper som kanske har störst behov av samhällets stöd.
För ett år sedan talade Reinfeldt om att förändringarna av trygghetssystemen gjort att enskilda människor drabbats av "orimliga och icke avsedda konsekvenser". Och även om statsministern försäkrade att förändringarna i grunden skulle bestå, talade han också om ödmjukhet.
Det kan också uppfattas som ett slags ansvarstagande.
I dag fanns varken långtidssjuka eller långtidsarbetslösa med. Kanske anser statsministern att förra årets löften om att enskilda inte skulle drabbas av "icke avsedda konsekvenser" nu är uppfyllda.
Eller så anser bara statsministerns talskrivare att det inte finns anledning att använda ännu en regeringsdeklaration för att tala om ansvaret för sjuka och arbetslösa.
Inte när skuldstormen knackar på dörren.

Följ ämnen i artikeln