Nej, Juholt vill inte köpa Onoff

Publicerad 2011-07-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Vill man inte skydda fabriker – då måste man skydda människor”

Skilda ting Att Håkan Juholt efterfrågar lite industripolitiskt ledarskap från regeringen Reinfeldt innebär inte ett förstatligande av hemelektronikkedjor i kris.

”Ska Juholt köpa Onoff?” frågade Svenska Dagbladet på ledarplats i går. Och det kan man förstås undra. Har man hittat Noaks ark på en turkisk bergstopp? Är smurfarna nazister? Var prins Carl Philip en groda i sitt föregående liv?

Försökte Marlene Dietrich döda Hitler? Världen är full av frågor på vilka svaret är nej.

Om Juholt vill köpa Saab, varför då inte också köpa den konkursade hemelektronikjätten Onoff? undrar delar av borgligheten. Problemet med resonemanget är för det första att Juholt inte vill köpa Saab. För det andra att Saab och Onoff är två komplett skilda saker. För det tredje att hela debatten verkar föras utan kunskaper om industripolitik.

Kan låta krisföretag försvinna

Svensk arbetarrörelse har alltid byggt på att bejaka utveckling. Hela den Rehn-Meidnerska modellen utgår från idén att det är bättre om företag går omkull än subventioneras med låga löner eller statligt stöd. Politiken ska ge människor ”vingarnas trygghet – inte musslans ” som LO-ekonomen Gösta Rehn uttryckte­ saken.

Det är inte konstigt att länder utan trygghetssystem, som USA, är mer protektionistiska. Med svag trygghet för anställda riktar politiken i stället in sig på att skydda fabriker. Försvinner jobben hamnar ju människor på gatan.  I den svenska modellen kan vi däremot låta krisföretag försvinna, därför att vi har ett skyddsnät för de anställda.

Högern måste bestämma sig

Det är någonstans här som högern måste bestämma sig. De kan inte både glatt bryta ner a-kassan till en av Europas sämsta, och sedan förvänta sig att

Sverige ska fortsätta vara lika öppet för strukturomvandlingar.

Vill man inte skydda fabriker – då måste man skydda människor.

Det är den socialdemokratiska grundinställningen. Samtidigt är det inte alltid så enkelt. Beror företagets problem på att branschen går igenom en verklig strukturomvandling, eller beror problemen på en allmän nedgång i konjunkturen?

I det första fallet vore det dumt att ingripa, men i det senare riskerar man att förlora industriell kompetens helt i onödan.

Industripolitiskt ledarskap sökes

På 70-talet försökte regeringen rädda varven men fick ge upp. Att staten däremot tog över konkurshotade bolag inom stålindustrin och lyckades vända utvecklingen på fem år diskuteras mer sällan. Trots att SSAB i dag är ett av Sveriges mest framgångsrika företag.

När Boliden höll på att gå under kom räddningen från en grupp svenska finansiärer, initiativet togs av dåvarande näringsministern Anders Sundström.

Att efterfråga lite industripolitiskt ledarskap från regeringen Reinfeldt är inte samma sak som att vilja förstatliga bilfabriker.

Eller hemelektronikkedjor.