Visst handlar det om systemskifte

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den politiska veckan inleddes med att statsministern slog fast att det inte finns någon svamp.

- Det är för torrt, deklarerade Persson.

Märkligt. Mina egna mycket blygsamma besök i skogen har resulterat i ett par välfyllda pannor. Mest är det karljohan, men en och annan fin kantarell och några citrongula slemskivlingar har också hamnat i korgen.

Stekta med en skvätt vitt vin, lite vitlök och en näve nyklippt persilja och serverade med fullkornspasta tror jag de skulle uppskattas av vår matintresserade statsminister.

Säkra källor hävdar att det också går att hitta svamp i de Sörmlandsskogar som numer är statsministerns. Men tydligen inte på de stigar han gått fram.

Det är för torrt, punkt slut.

”Det finns ingen systemskiftesfråga i årets valrörelse”, hör jag kolleger i den politiska journalistiken påstå.

Har de inte lyssnat på Maud Olofsson?

Centerledaren som har, sin fryntliga stil till trots, sagt de mest häpnadsväckande saker. Speciellt om arbetsmarknaden. Gårdagens tv-utfrågning var inget undantag.

Centerpartiet plockade upp den franska högerns idé om att avskaffa anställningstryggheten för ungdomar. Förslaget har skrotats i Frankrike och sågats av alliansbröderna, men mitt i gårdagens ordflöde förstod vi att Olofsson egentligen fortfarande gillar idén.

Centerledaren uppmanar arbetsmarknadens parter att själva ta ansvar, och förestavar i nästa andetag vad uppgörelser ska innehålla. Hon tycker om kollektivavtal, men rycker undan den institutionella grunden för systemet, Arbetsdomstolen. Fackets stridsåtgärder begränsas och de centrala avtalen urholkas.

Tillfälligt anställda i Sverige borde arbeta på sina hemländers villkor, sa Olofsson. Så långt gick inte ens Frits Bolkestein i det utskällda förslaget till tjänstedirektiv i EU.

I går talade Olofsson åter om subventioner av ”hushållsnära tjänster”. En stor frihetsreform för kvinnor, säger hon.

Själv har centerledaren tvättat sina sista fönster. Det gör Stanislav mycket bättre, och till ett rimligt pris, har hon berättat för LO-tidningen.

För de, huvudsakligen kvinnor, som ska utföra ett lågavlönat arbete i någon annans hem blir friheten kanske inte så stor. Friheten lär inte heller öka för kvinnor i offentlig sektor som ser de gemensamma resurserna dräneras eller för den majoritet av familjerna som aldrig kommer att få råd att låta någon annan städa.

Nog finns det systemskiftesfrågor i valet.

Alla är inte imponerade av gårdagens givarkonferens för Libanon. Den så kallade terroristexperten Magnus Norell slog i Dagens Nyheter fast att ”det grundläggande problemet är ju Hizbollahs roll”.

Problemet är inte sönderbombade vägarna och broarna, inte bostäder som ligger i ruiner och inte de tusentals blindgångare som väntar på att skörda nya offer. Problemet är inte den israeliska blockaden av Libanon eller det fortsatta våldet på ockuperat palestinskt område. Problemet är Hizbollah.

Därför tycks Norell nästan beklaga vapenvilan. Den hindrar en ”varaktig lösning”. Annorlunda uttryckt, Israel fick inte fullfölja slakten.

Så stavas statsterrorismens dagordning. Det behöver man inte kalla sig expert för att se.

Fotbollsklubben Umeå IK tvingas böta. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin höll ett tal under pausen i en match. Man kan tycka att en del annat som hänt på fotbollsarenor skulle vara mer angeläget att stävja.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln