Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Kristerssons tystnad blev Bengtzboes fall

Ett förnedrande avslut på en ung politikerkarriär

Erik Bengtzboe lämnar sin riksdagsplats efter Aftonbladets avslöjande.

Till sist verkar även moderaten Erik Bengtzboe ha insett att det var ohållbart att sitta kvar i riksdagen efter Aftonbladets granskning av hans bostadsersättning. Den oreda han ställt till med genom att hävda att han bor i sin mammas utkylda sommarstuga utan brevlåda och sophämtning i Södermanland hade visserligen gett honom 158 000 kronor i ersättning för dubbelt boende. Men vinsten visade sig vara kortsiktig.

Gåtfulla drivkrafter

Varför en människa som ses som ett partiledarämne i ett av Sveriges statsbärande partier kan tänka sig att sätta en lovande framtid på spel för att få traktamente och halva månadsgiften för sin så kallade "övernattningslägenhet" i Stockholm betald är en gåta.

Girighet? Makthunger? Eller helt enkelt omgivningens tysta godkännande?
För det är just tystnaden från Moderaterna – och framför allt av partiledningen – som varit slående i fallet Bengtzboe. Den 16 april avslöjade Aftonbladet att den moderate riksdagsledamoten är skriven hos sin mamma trots att han inte bor där – och tjänat pengar på kuppen. Men inte förrän i söndags – på påskdagen – kom en första kommentar från Ulf Kristersson om bostadsaffären. Och då låg fokus på att Bengtzboes "personliga trovärdighet" tagit skada av "uppmärksamheten" kring hans bostadsersättningar.

De flesta svenskar undrade nog förvånat var Ulf Kristerssons fördömanden var. Partiet som annars är blixtsnabba med att kräva hårdare tag mot fiffel med skattepengar och bidrag. Nu var tillfället att göra en resolut markering.
Men kanske hoppades den moderata partiledaren att skandalen skulle blåsa över bara han satte ned foten liten lagom. Svenska folket hade ju ändå påsklov, fint väder och lösgodis att tänka på. Men frågan fortsatte att diskuteras, inte minst inom Moderaterna i Erik Bengtzboes eget partidistrikt i Södermanland, där han varit länsförbundsordförande.

Partikamraterna kan inte gömma sig

Sannolikt var det just partikamraterna som blev spiken i kistan för hans del. Dessa moderater kan inte gömma sig i Stockholm bakom halvbakade osanningar, utan de måste möta väljarna dagligdags i mataffären, på busshållplatsen och i förskolan.

Erik Bengtzboe är den femte riksdagsledamoten som tvingas avgå efter Aftonbladets artikelserie "Maktens kvitton" inom loppet av ett år. Utfallet av artiklarna visar inte bara hur omistlig tålmodigt granskande journalistik är, utan också att riksdagens administration måste spotta upp sig när det kommer till att kontrollera landets främsta politikers utgifter och ersättningar.
På sätt och vis är det tragiskt att en ung politikers karriär får ett abrupt avslut och en så pass förnedrande epilog. Ansvaret för det faller tungt över Moderaterna och Ulf Kristerssons ledarskap.