Iphone-kapitalismen är klimatets fiende
Teknik ska inte vara slit och släng-produkter
Alla som är födda före tidigt 1980-tal minns tjock-tv, gulnade köksapparater och att ett inköp av en microvågsugn ansågs vara en investering. I dag är synen på teknik annorlunda. Inte bara för att dagens unga "millennials" knappt vet vad en video är, utan också för att teknikprylarna i våra hem har blivit som vilka konsumtionsvaror som helst.
Vi byter ut dammsugare, kaffebryggare och telefoner när det kommer snyggare eller mer avancerade modeller, trots att de gamla är fullt fungerande. Men också, som Ekot i Sveriges Radio i dag rapporterar, på grund av så kallat planerat åldrande, att tekniken helt enkelt slutar fungerar efter en viss tid.
Den uppskruvade konsumtionstakten är inte bara kostsam för konsumenten – utan också sämre för miljö och klimat.
Priserna och kvaliteten dumpas
Orsaken till att teknikprylarnas livslängd har kortats beror till stor del på att priserna har pressats. Bara i Sverige har priserna sjunkit med en femtedel sedan millennieskiftet, enligt Ekot. Det får många tillverkare att välja billigare och sämre material.
Den här utvecklingen har länge beskrivits som något positivt, och från höger vidhåller man ofta den uppfattningen. Tidigare i år gav de liberala författarna Fredrik Segerfeldt och Mattias Svensson ut boken "Frihandel för nybörjare" (Timbro) där de sjunger globaliseringens lov. De menar att världens låginkomsttagare har varit vinnarna på den internationella handeln. Författarna berättar att en videobandspelare på 1980-talet kostade en månadslön – drygt 5 000 kronor efter skatt – för en genomsnittlig privatanställd tjänsteman. I dag kostar motsvarande teknikpryl tre timlöner.
Utan tvekan är det bra att det skett en demokratisering i tillgången till teknik.
Utan tvekan är det bra att det skett en demokratisering i tillgången till teknik. I utvecklingsländer har mobiltelefonen revolutionerat ekonomin i och med hur de har underlättat ekonomiska transaktioner, för att bara nämna ett exempel. Men prispressen har också lett till sämre kvalitet och ett slit och släng-samhälle vårt klimat inte klarar av.
Apple illustrerar kapitalismen
Tidigare i veckan hade Apple en presentation av sina nya modeller av Iphone och andra produkter. Det brukar – åtminstone under den frånlidne gurun Steve Jobs tid – beskrivas som en stor händelse för tekniknördar. Men är det något företag som tydligt kan illustrera det kapitalistiska systemet så är det Apple. Livslängden på deras produkter är kort och mellan de olika modellerna passar företaget ofta på att byta ut kontakter så att man med tydlig regelbundenhet tvingas köpa nya nödvändiga tillbehör.
Att en dator eller en mobiltelefon skulle tillverkas med ambitionen att hålla en livstid, som förra seklets skrivmaskiner eller bakelittelefoner, har varit en näst intill otänkbar tanke de senaste decennierna. Men den inställningen börjar redan kännas antikt omodern.
Vänstern har skrikit sig hes om kapitalismens allvarliga konsekvenser utan något banbrytande gensvar. Men med dagens kraftfulla klimatrörelse väcks ett nytt hopp om att få till stånd en hållbar förändring hos både tillverkare och konsumenter.