Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

S tar striden med SD om arbetarna

Socialdemokraterna behöver visa resultat

Magdalena. Anderssons höll sitt första tal som statsminister på LO:s kongress.

Inför TV-kameror och riksdagens fullsatta plenisal presenterar Magdalena Andersson sin regering. Samtidigt, i Folkets Hus några kvarter bort, diskuterade LO:s kongress fackföreningsrörelsens roll. Det behövs fler medlemmar, mer engagemang, bättre samarbete och större kunskaper.

Magdalena Andersson kan ha haft miljoner tittare. Webbsändningen från Folkets Hus sågs av en handfull.

Vi skulle kunna säga att fackföreningsrörelsen har trängts allt längre bort från den politiska debattens centrum.

På sin första riktiga arbetsdag som statsminister valde Magdalena Andersson ändå att åka kvarteren från Rosenbad till Norra Bantorget för att tala på LO-kongressen. En av de allra första arbetsuppgifterna för regeringschefen.

Symboliken är uppenbar. Magdalena Andersson har tagit över som ordförande för Socialdemokratiska Arbetarepartiet. Det är klart att hon måste gästa LO:s kongress.

Facklig-politisk samverkan är en historisk hörnpelare för socialdemokratin.
När LO:s ordförande Susanna Gideonsson presenterade en ganska nyvald partiordförande och en helt nyvald statsminister möttes Magdalena Andersson av stående ovationer.

Ändå ligger det mer än bara tradition bakom att LO-kongressen blev Anderssons första scen som statsminister. Valet 2022 ser nämligen ut att bli ett slag om arbetarväljarnas röster.

I höstas talade jag med Borlänges socialdemokratiska kommunalråd Jan Bohman. Han beklagade att alla partier länge tävlat om samma medelklassväljare i storstäderna. Arbetarklassen och människor i det producerande Sverige hade tagits för givna.

– Men jag tror det börjar svänga nu, sa Bohman.

Moderaterna kallade sig arbetarparti, men med Sverigedemokraternas framgångar kan inget parti ta röster från arbetarklassen för givna. Det har blivit konkurrens, helt enkelt.

Samtidigt tyder allt på att de som röstar på Jimmie Åkesson i praktiken röster för Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Det är knappast i den ekonomiska politiken eller urholkade trygghetssystem Moderaterna har tänkt kompromissa.

Magdalena Anderssons ministerlista kan också ses som ett tecken på att Boman håller på att få rätt.

LO lär inte nöja sig

Flera av de nya ministrarna kommer från fackföreningsrörelsen. Några till och med från LO. Det gäller förstås den nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson som ju nyss lämnat posten som ordförande. Men det gäller också den nya bostadsministern Johan Danielsson som bland annat ska genomföra regeringens senaste löfte, att ställa krav på bindande anställningsavtal i samband med arbetskraftsinvandring.

LO lär dock inte nöja sig. Facket tänker kräva både tydlighet och leverans av den nya regeringen, och kanske blir det enklare när varken januariavtal eller koalitionspartier lägger hinder i vägen.

Det passade nog Magdalena Andersson rätt bra att få börja sitt jobb i LO:s talarstol.