Brexit handlar inte bara om EU längre
Boris Johnsons tjuraktiga strategi förändrar Storbritannien
Han har väl inte haft sitt livs bästa veckoslut direkt, Boris Johnson.
I torsdags kväll lämnade den brittiske premiärministerns bror, Jo Johnson, sin ministerpost på närings- och energidepartementet eftersom han slets mellan familjelojalitet och plikttrohet gentemot den brittiska nationen.
Och i lördags kväll passade arbets- och pensionsminister Amber Rudd på att avgå genom en exklusiv intervju med The Sunday Times. Orsak: Johnsons utresningar bland konservativa parlamentsledamöter som inte röstar som han vill.
– Jag tror inte längre att regeringen har som mål att lämna EU med ett avtal, säger Rudd i intervjun.
Bryssel allt mer frustrerade på Boris
Och enligt läckor till Financial Times så växer frustrationen i Bryssel eftersom britterna uppträder allt mer ointresserat i samtalen om hur den relationen mellan Europa och Storbritannien ska se ut efter 31 oktober, datumet då britterna senast ska lämna EU.
Att Boris Johnson inte tänker be EU om något uppskov med utträdet står i alla fall klart. Trots att drottningen i dag väntas underteckna en lag som blockerar regeringens möjligheter att genomföra utträde utan avtal har Johnson sagt att han hellre ligger död i ett dike än ber EU:s ledare att skjuta upp brexit. Han tänker trotsa lagen, alltså.
Och om parlamentarikerna på grund av det uttalar sitt misstroende mot Johnson så kommer han, enligt tjänstemän i det brittiska regeringskansliet som The Times talat med, ändå inte avgå. Hur man ska hantera det i ett land utan skriven konstitution återstår att se.
En snäll tolkning av Boris Johnsons uppträdande är att han har en strategi: att visa väljarna att parlamentet – med den sammansättning det har i dag – kommer göra allt för att stoppa EU-utträdet. Och därför måste folket få välja nya företrädare. Och i dag ska parlamentet rösta om huruvida det ska hållas ett nyval i oktober, men oppositionen tänker inte släppa igenom det.
Kan avgå självmant – Corbyn tar över
En lösning för Johnson vore att avgå självmant och rekommendera drottningen att utse Labour-ledaren Jeremy Corbyn till regeringsbildare. Då är det han som får åka till Bryssel och betala i väljarstöd för att brexit skjuts upp. Stödet för ett EU-utträde har nämligen inte minskat nämnvärt sedan 2016.
Det politiska dramat i Storbritannien handlar inte längre bara om huruvida landet ska vara en medlem i Europeiska unionen eller inte. Oavsett om Storbritannien faktiskt är med i EU i november eller inte så lär de politiska och sociala omvälvningarna som sker nu förändra landet i grunden.