Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Vad gör Vladimir Putin egentligen i Nyköping?

Rosatom styrs av Kreml och ansvarar bland annat för Rysslands kärnvapen

Följ ämnen
Ryssland
Vladimir Putin vinterbadar, dock ej i Nyköping

I måndags utvisade Sverige en rysk diplomat. Det var en reaktion på att Ryssland först utvisade en svensk diplomat som hade bevakat demonstrationer efter skådeprocessen mot Aleksej Navalnyj.

Men den här artikeln handlar inte om det, utan om en nyhet jag såg flimra förbi i Dagens industri 4 januari i år.

"Studsvik tecknar avtal i Ryssland värt cirka 100 Mkr – aktien lyfter" var rubriken.

Inga kritiska frågor

Kärnteknikföretaget Studsviks aktie hade rusat 13 procent på bara en halvtimme. I SVT, som vad jag kan se inte ställde en enda kritisk fråga, fick vi samtidigt reda på att ett 15-tal nyanställningar var att vänta i Nyköpingstrakten.

Marknaden var glad.

Vad fanns det då för kritiska frågor man hade kunnat ställa?

Styrs av Kreml

Studvik har tecknat avtal med ett företag som heter Tvel och ägs av den ryska energijätten Rosatom, ett bolag med rötter i den sovjetiska kärnkraftsindustrin och styrt direkt från Kreml.

De flesta har nog hört talas om två andra vapen i Vladimir Putins energiportfölj, gasjätten Gazprom och oljebolaget Rosneft.

Särskilt Gazprom har fått stor uppmärksamhet i Sverige för de gigantiska gasledningsprojekten i Östersjön Nordstream och Nordstream II.

Putins ambitioner

Det finns fler ryska energibolag men Gazprom, Rosneft och Rosatom är intressanta eftersom de så öppet används för Vladimir Putins globala maktambitioner.

Nordstream och Nordstream II handlar exempelvis bara delvis om att transportera gas från Ryssland till Tyskland, de är även en trojansk häst som gör ekonomin i EU:s viktigaste land direkt beroende av Moskva. Och de kan ge Rysslands flotta en förevändning att försvara ryska intressen långt in i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön.

Afrika intressant

På motsvarande sätt grundlägger bolagen Rysslands maktställning i andra delar av världen. Från Rosatoms horisont är Afrika särskilt intressant.

Den ryska handelsbalansen med Afrika är visserligen värd mindre än en tiondels av Kinas men inom just kärnkraftsteknologi har man något unikt att erbjuda. I oktober 2019 höll Putin ett uppmärksammat toppmöte med afrikanska ledare. Ett tydligt tecken på Kremls växande intresse.

Och även i Asien och Sydamerika försöker man expandera på motsvarande sätt.

Så den fråga som kanske bör ställas är: vad gör de i Nyköping?

Ryska kärnvapen

Rosatom är helägt av den ryska staten och ansvarar bland annat för produktion av landets kärnvapen. Det är inget "vanligt" företag.

Ryssland hade garanterat räknat med att Sverige skulle utvisa någon av landets diplomater efter att de utvisat en av våra. Så ser diplomatins sedvana ut.

Så budskapet från Moskva just nu går inte att ta miste på: "Kom igen när ni menar allvar. Då, men först då, är ni värda vår uppmärksamhet. Pluttland."

Nyheten 4 januari är bara det senaste av många exempel, en liten maska i ett nät av inflytande, av påverkan. Det är en väv många svenskar inte ens vet om.

Men om vi vill att Putin ska lyssna mer på oss i framtiden kanske Sverige bör fundera över vilka affärer vi gör med honom?