Moderater bryter mot lagen i renhetskampen

Banksy är en världskänd graffitimålare. Hans verk har sålts för över flera miljoner kronor. Men i Stockholm är politikers inställningen till graffiti aggressiv och föraktfull.

Stockholm stads krig mot graffiti har gått alldeles för långt. Så långt att man bryter mot lagen.

När Riksteatern ville annonsera om konstkonventet "Art of the Streets" med en graffitibild satte staden stopp. Stockholm ville inte ha annonsen på de kommunala anslagstavlorna för kulturhändelser eftersom den bröt mot stadens hårda klotterpolicy.

JO: "Godtyckligt"

I veckan kom dock ett beslut från Justitieombudsmannen, JO som menar att huvudstaden agerat olagligt. Reglerna för annonsering måste vara generella och inte diskriminera olika budskap på grund av deras innehåll.

Dessutom har staden inte klargjort på vilket sätt annonserna hänger ihop med klotterpolicyn. Beslutet framstår därför som godtyckligt, skriver JO i sitt utlåtande.

Det där är ingen överraskning för någon som läst Stockholms klotterpolicy: den är starkt värderingsbaserad snarare än rationell.

Lärare ska jaga elever

En av punkterna i klotterpolicyn lyder: "Genom att reagera och agera direkt vid misstanke om att ungdomar ägnar sig åt klotter och liknande skadegörelse kan vi förebygga att ungdomar drabbas av problem som skolk, missbruk och kriminalitet".

Skolpersonal utbildas och informeras för att "bli medvetna om subkulturen runt klotter och dess riskfaktorer".

Det är som att politikerna misstror medborgarna. Som om blotta åsynen av en graffitibild skulle uppmuntra dem att bli kriminella.

När Stockholmsmoderaterna tog över makten 2006 gjorde de renhet till sin viktigaste fråga.

"Snabbmatskultur"

Stockholm skulle bli världens renaste stad. Och varför inte, vem vill inte ha ren stad. Men Moderaterna var helt besatta av allt som uppfattades som oordning.

I en intervju med Stockholm fria tidning från 2007 förklarar dåvarande stadsbyggnads- och trafikborgarrådet Mikael Söderlund (M) sin syn på saken.

– För att Stockholm ska bli en bättre stad att leva i är det viktigt att den är ren, snygg och trygg. De senaste åren har den förfulats, till exempel genom explosionen av gratistidningar och det där med människors ovana att äta i farten, ja i och med hela snabbmatskulturen. Och så tror vissa att det är en mänsklig rättighet att förstöra andras egendomar genom klotter.

Saknas forskning

Moderaterna föraktar graffitikulturen och därför görs ingen skillnad på klotter och graffiti.

Stockholm är nu den enda huvudstaden i Europa som har nolltolerans mot graffiti. Men organisationen Graffitifrämjandet kämpar vidare med att få politikerna i Stockholm att tillåta exempelvis lagliga graffitiväggar.

Men trafikborgarrådet Ulla Hamillton (M) håller inte med. Till SVT säger hon

- Vi tror att lagliga graffitiväggar stimulerar till olagligt klotter så därför kommer vi inte att satsa på det.

I dagsläget finns ingen tydlig forskning på området som styrker det Hamilton påstår.

Men å andra sidan är det inte fakta som styr när Moderaterna ska fatta beslut om graffiti. Då är det viktigare vad politikerna själva tycker och tror.

Följ ämnen i artikeln