SD-hatet mot Lind är det nya normala
Men Ebba Busch säger tack för kaffet
I veckan fyllde Ebba Busch år och lade upp en bild på Instagram om att hon uppvaktats med en distansfika av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. "Perfekt till resan hem till Uppsala. Tack", skriver hon till SD-ledaren.
Samma dag gjorde Kulturminister Amanda Lind ett inlägg på Instagram. Där beskriver hon "hatiska och fruktansvärda saker" som skrivs om henne i kommentarsfälten på Sverigedemokraternas officiella Youtube-kanal. "Satans landsförädare", "batikhäxa", "Kasta ut Rastaludret", "Kan vi ge den som tog Anna Lind permission nästa helg". Och så vidare.
Kommentarerna har i vissa fall legat där i flera veckor utan att SD har lyft ett finger för att ta bord dem. Inte förrän Amanda Lind själv satte ned foten.
Högt pris att debattera SD-frågor
Att debattera, skriva ledare eller kommentarer i frågor som misshagar SD och deras väljare har ett högt pris. Det går inte att jämföra med något annat partis företrädare eller sympatisörer, förutom den mest högerradikaliserade delen av Moderaterna. Särskilt utsatt är du som kvinna, och allra värst är det om du är vänster eller för en generös flyktingpolitik. Då ser SD-svansen rött och går till attack.
Har ni hört det förut? Ja, för näthatet, som det Amanda Lind får utstå, har blivit det nya normala. Ska vi acceptera det? Nej, det är oerhört viktigt att kulturministern men även andra personer med makt och inflytande fortsätter att markera mot det gift som fräter sönder debattklimatet.
I en skriftlig kommentar till DN skriver SD:s informationssekreterare Deniz Norgren att: ”De uppmärksammade inläggen är givetvis oacceptabla och vi har tagit in extra personal för en genomlysning av kommentarsfälten på Youtube.”
Men fortfarande ligger det otaliga nedsättande och obehagliga kommentarer om Amanda Lind kvar på SD:s sida.
Ebba Busch blundar för problemen
I veckan släppte medieinstitutet Fojo en rapport om hoten mot svenska journalister. Det är skrämmande läsning. Var tredje svensk journalist uppger sig ha blivit hotad under det senaste året. Och fyra av tio journalister säger att de har avstått från att bevaka vissa ämnen eller personer. Det är bara att fråga valfri journalist eller politiker vilka ämnen som väcker dessa reaktioner och från vilket håll hoten kommer.
Fojos rapport avslutas med en uppmaning: Tystna inte. Mobilisera. Höj din röst. "Det är vår demokrati det handlar om."
Ebba Busch nöjer sig med att tacka för kaffet.