Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Sjukregler slår hårt mot coronans offer

Kraven har blivit orimliga

Internationella smittskyddsexperter talar om att coronautbrottets andra våg är över oss. Personalen varnar för att vården inte kommer att klara en anstormning som den i våras. Socialministern pratar om att vi bara befinner oss i början av pandemin och statsminister förklarar att det är färdigfestat.

Samtidigt fortsätter effekterna av smittspridningen i våras att visa sig. De som blev långvarigt sjuka i infektionen drabbas just nu också av sjukförsäkringens regler. Efter 180 dagar ska den som är sjuk prövas mot hela arbetsmarknaden.

För hundratals sjuka i covid-19 kan det betyda utförsäkring med dagens regler. Det larmade Försäkringskassan själv om för några veckor sedan.
Det finns undantagsregler, men de gäller de som fått sin vård eller sin rehabilitering uppskjuten av pandemin. Inte den som har blivit långtidssjuk av coronaviruset.

Historien känns igen

Tidningen Arbetet har träffat några av de drabbade. Historierna känns igen från de senaste årens debatt om sjukförsäkringen. Vanmakten i att nekas ersättning trots att det är uppenbart för alla att man är för sjuk för att arbeta fullständigt skriker ur de drabbades berättelser.

Försäkringskassan talar om att covid-19 är en ny sjukdom. Det saknas kunskapsunderlag, säger man.

I själva verket är problemet varken nytt eller konstigt. Vi har hört historierna om sjuka som förväntas söka jobb som inte finns och som skyfflas fram och tillbaka mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i åratal. Juristerna på LO-TCO rättsskydd har slagit larm.

Ställer orimliga krav

Till Arbetet säger Robert Sjunnebo på rättsskyddet nu att de nya problemen i grunden beror på samma sak som skakat systemet ända sedan den borgerliga regeringen införde sin så kallade rehabiliteringstrappa. Försäkringskassan ställer krav på intyg som vården helt enkelt inte kan utfärda.

Politiska beslut och Försäkringskassans egna tolkningar har gjort sjukförsäkringssystemet så tufft att det inte längre klarar sin huvuduppgift, att erbjuda trygghet åt den som är för sjuk för att arbeta. Kraven på den som är sjuk har blivit orimliga.

Det gäller människor som drabbats av pandemin. Men det gäller väldigt många andra också.

När långtidssjuka covid-patienter utförsäkras är de inte bara offer för ett virus. De är också offer för ett trygghetssystem som slutat fungera.