Genusdagis är bättre än en ny pepparsprej
Föreställ dig en skål med godis. De flesta bitar är helt normalt lösgodis, någon kanske är lite gammal och seg, men inget värre än så. Bara en godisbit i skålen är farlig. Äter du den, dör du oundvikligen en plågsam död. Men, som sagt, det är bara en av säkert hundra helt ofarliga godisbitar. Risken att du dör är väldigt liten. Det rationella vore väl att smaka en bit, eller hur?
Kvinnor får lära sig från tidig ålder att akta sig för män. Men, alla män är förstås inte våldtäktsmän. Och bara för att en godisbit är farlig, kan du ju inte mena på allvar att du vill hoppa över att äta godis? De flesta är ju helt okej.
Fler köper självförsvarssprej
Sedan juni har försäljningen av självförsvarssprej fullkomligt exploderat. Sprejerna är sådana man sprutar i ansiktet på någon som attackerar en – personens ögon börjar klia akut och han blir dessutom färgad röd. Lätt att hitta för en polis om han springer sin väg, är väl tanken. Till Expressen säger en butikskedja att deras försäljning av sprejerna i augusti ser ut att öka med 90 procent jämfört med juni.
Den stora efterfrågan kommer efter en sommar fylld av överfall. I Uppsala skedde två våldtäkter och två våldtäktsförsök på bara fyra dagar i början av augusti. Kvinnor ska inte behöva vara oroliga, sa polisens talesperson i regionen då till TV4. Men skulle de vara det ändå kan be att få skjuts, eller ta en taxi.
En snabb googling visar att taxiskjuts inte är någon garanti för trygghet. "Kvinna våldtagen – ska ha skett i taxi", "Misstänkt våldtäkt i taxi i Solna", "Kvinna våldtagen i taxi i Göteborg" är bara några av resultaten.
Kvinnor måste gå ihop
Det är inte konstigt att kvinnor köper självförsvarssprej. Men bäst vore förstås om vi kunde få slippa vara rädda, om det inte fanns några farliga godisbitar i skålen.
Hårdare straff löser inte det problemet. Ska kvinnor slippa vara rädda, bli misstänkliggjorda när de anmäler förövare och stå ut med social utfrysning är det normerna som måste förändras. På lång sikt kan den nya samtyckeslagen leda till en attitydförändring. Förskolans och skolans uppdrag att motverka traditionella könsroller och könsmönster inger också hopp för nästa generation.
Normförändring tar tid. Tills dess får vi organisera oss på andra sätt för att slippa vara rädda. Kvinnorna i Uppsala fick nog, och har nu startat egna hemkörningstjänster för tjejer som varit ute sent. De organiserar nattvandringar och hjälper varandra.
Kvinnor måste samarbeta, tills den dag det inte behövs någon pepparsprej längre.