Vittnande poliser väger tyngre än pajkastning
Politiken blundar för verkligheten
Oerfarna utredare på komplicerade mordfall. Dödsskjutningar som staplas på hög, med liten ambition att faktiskt kunna lösa fallen. Långa väntetider för att analysera DNA-spår. En utbredd tystnadskultur inom poliskåren.
Svenska dagbladets granskning av polisen är häpnadsväckande läsning. Ett femtontal intervjuade personer - förundersökningsledare, åklagare, utredare, kriminaltekniker, tidigare chefer och Polisförbundet - ger alla en liknande bild.
Svensk polis lider av en akut kompetensbrist.
Det påverkar inte bara hur polisorganisationen mår.
Det avgör hur många grova brott som klaras upp och får en dom. Och det har bidragit till att gängkriminaliteten kunnat svälla till proportioner som polisen inte längre mäktar med.
Ändå handlar ingenting av den politiska debatten om detta.
Få frågor har fått lika stort utrymme i partipolitiken som brott och straff, lag och ordning. Alla partier har sin slogan för hur de ska "knäcka gängen".
De senaste dagarna har vi sett ett drama på högsta politiska nivå. Den borgerliga oppositionen med Sverigedemokraterna i spetsen ville avsätta justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Gängen får härja fritt och allt är Morgan Johanssons fel, har varit det underliggande mantrat.
Statsminister Magdalena Andersson (S) höjde ribban och hotade med att hela regeringen skulle avgå om Johansson fälldes. Allt kom att hänga på den politiska vilden Amineh Kakabavehs utslagsröst i riksdagen.
Ett återkommande tema i vittnesmålen är att det inte nödvändigtvis handlar om mer resurser, utan om kompetensbrist.
Man kan prata om taktik och valstrategier. SCB:s väljarundersökning visade ett tydligt väljarflöde från de borgerliga partierna till de rödgröna. Det lär ha utlöst en akut stress.
Man kan nästan se hur de sitter på SD:s kansli, rödflammiga i ansiktet, och brainstormar panikåtgärder. "Äh, vi drar till med ett misstroendevotum mot Johansson, får med oss Uffe och de andra. Då kan vi nog hämta hem det här innan valet."
Problemet är när politisk taktik blandas ihop med verkligheten.
Det är två vitt skilda saker. Det om något visar de modiga vittnesmålen från poliser i SvD:s granskning.
Ett återkommande tema i vittnesmålen är att det inte nödvändigtvis handlar om mer resurser, utan om kompetensbrist. En organisation som inte är lyhörd för vad som fungerar och inte fungerar. Att den polisiära erfarenheten måste väga tyngre, om man vill komma framåt i utredningarna.
Den fråga vi måste ställa oss är denna: Varför är det inte polisorganisationens egna röster om vad som behövs för att få bukt med den växande gängkriminaliteten, som dominerar debatten?
Kanske skulle den horribla våldsspiral vi ser faktiskt kunna brytas om politiker pratade mer om den verklighet landets poliser faktiskt lever i.