Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Björklunds skola blev bara hästskit

"Björklund har snart tagit död på yrkets lust och kreativitet."

En anonym med representativ röst när Lärarnas tidning nyligen lät vanliga lärare utvärdera Jan Björklunds (FP) sex år vid makten.

Resultatet är en förnedring av skolministern. Tidningen bad 1100 lärare sätta betyg mellan noll och fem på Björklunds insatser. Medelbetyget blev 1,5 och en knapp tredjedel satte betyget noll.

Sedan Jan Björklund klev in på utbildningsdepartementet för sex år sedan har resultaten i den svenska skolan försämrats. För sjätte året i rad minskar andelen elever som lämnar grundskolan med behörighet till gymnasiet. Vi ligger numera under snittet i de internationella jämförelser som görs.

Även likvärdigheten i skolan har försämrats. I dag spelar elevernas bakgrund lika stor roll för resultaten som i USA, ett land som brukar ses som ett skräckexempel när det gäller att ge lika möjligheter i skolan.

Skolan är regeringens akilleshäl. Sämre skola leder till att Sverige halkar efter i en allt mer globaliserad värld. Ska vårt lilla land, i utkanten av de stora marknaderna, kunna konkurrera är det genom att vara bra, genom väl utbildad arbetskraft, forskning och kreativitet.

Jan Björklunds filosofi har varit att satsa på eliten. Inom ekonomin har det ironiskt kallats hästskitsteoremet. Genom att ge hästen mycket havre kan sparvarna picka många korn ut hästens avföring. Det är därför bra för sparvarna att ge hästen mycket att äta.

Om man satsar på eliten drar de med sig alla andra vilket i förlängningen gynnar hela samhället.

Det finns bara ett problem. Teoremet har visat sig vara just hästskit. Skolan är ett utmärkt exempel. När de duktiga eleverna har fått egna elitklasser, när teorin tagits bort ur de praktiska utbildningarna och när likvärdigheten mellan skolor minskar har resultatet generellt försämrats.

I dag presenterade Socialdemokraterna sin nya skolpolitik. De vill satsa ytterligare 3 miljarder per år. Huvuddelen, 2 miljarder går till ett öronmärkt bidrag för att minska klassernas storlek i lågstadiet till ungefär 20 elever.

Socialdemokraterna vill erbjuda kompetensutveckling till lärare, läxhjälp till alla elever och satsa 100 miljoner på de skolor som har allra sämst resultat.

Ganska traditionell socialdemokratisk politik men i jämförelse med den nuvarande politiken framstår den nästan som radikal.

Följ ämnen i artikeln