Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

KU bör utreda all IT-upphandling

I går inledde riksdagens konstitutionsutskott granskningen av skandalen med Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster.

Dold i politiska dimmor finns en riktig skandal, att hemliga uppgifter från Transportstyrelsen är röjda och kan ha hamnat i händerna på främmande makt. Det skadar Försvarsmakten, Polisen och ökar samhällets sårbarhet.

Regeringskansliets agerande och krishantering har varit snudd på katastrofalt usel.

Säpo får veto

Förhoppningsvis kan Konstitutionsutskottets granskning få fram vad som egentligen hände och hur Sverige kan hindra att det händer igen. Statsministern har redan meddelat att Säkerhetspolisen i framtiden får veto över framtida liknande upphandlingar vilket är bra.

Men problematiken är inte ny. Dagens våg av upphandlingar tog sin början redan under Alliansregeringen. Exempelvis lät de digitaliseringen av Fortifikationsverkets ritningar göras av ett kinesiskt företag.

– Det är tydligt att vi behöver ta ett samlat grepp om upphandling av informationstjänster från myndigheter, sa Per Bolund, MP, efter det avslöjandet.

Vems idé var outsourcingen?

I takt med återuppbyggnaden av det svenska totalförsvaret känns det som ett rimligt förhållningssätt. Samtidigt är det djupt otillfredsställande att KU inte gräver djupare i historien, skandalen om Transportstyrelsen blir svår att förstå utan att man samtidigt granskar helheten.

Varifrån kom från början på den dåliga idén att hanteringen av känsliga uppgifter skulle läggas ut på pigga entreprenörer?

Vilken analys av svensk säkerhet gjordes då, och av vem?

Gårdagens KU-utfrågning av Säkerhetspolisen hölls bakom stängda dörrar. I fortsättningen kommer det mesta att vara öppet vilket är bra.

Många frågor pockar på svar.

Följ ämnen i artikeln