Välkommen till en ny värld, Amerika

Publicerad 2011-11-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

FRAMHÄVS SOM VEKLING Med ett år kvar till nästa amerikanska val är valrörelsen redan i gång. Republikanernas främsta namn, Mitt Romney, målar upp en fortsatt framtid för USA som världens supernation – och Obama som en administratör för imperiets fall.

1 NOVEMBER 2011. Valet i USA

I dag är det den första tisdagen i november. Om ett år är det presidentval i USA.

”Om du inte vill att Amerika ska vara världens starkaste nation, då är jag inte er president. Då har ni redan er president” dundrade Mitt Romney. Han är ­favorit till att ställa upp för republikanerna mot Barack Obama. I sin bok ”No Apology: The Case For Greatness” målar han upp en utrikespolitisk strategi för USA.

I alla fall om landet existerade i en ­fantasivärld.

Enligt Romney kommer USA kunna ­lösa alla sina problem och fortsätta ­dominera världen – främst eftersom Amerika är gott.

Globaliseringen får ny innebörd

Bokens syfte är framförallt att måla ut Barack Obama som en vekling. Presidenten tror inte på USA. Och ägnar sig just nu åt att administrera imperiets fall.

Vi har blivit vana vid att betrakta globaliseringen som en process vilken gör världen mer västerländsk. Till och med mer amerikansk. Men kanske är det snarast så att globaliseringen kommer resultera i att Qin Shi Huangs seger år 221 ­före Kristus blir en lika välkänd populärkulturell referens i väst som Napoleons förlust vid Waterloo.

I dag tror 47 procent av amerikanerna att den kinesiska ekonomin är större än den amerikanska. Så är inte fallet.

Inte än.

Skaffar egna agendor

Och Kina är bara en del av historien. USA:s traditionella allierade Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland förlorar inflytande. Länder som Indien, Brasilien och Turkiet reser sig och de har sina egna agendor. Indien och Brasilien gick ihop med Kina i de globala klimatförändringarna. Turkiet och Brasilien röstade mot USA gällande sanktioner mot Iran. Vi rör oss mot en ny värld.

Gällande klimatet har man länge pratat om USA och Kinas självmordspakt. Tillsammans står de för 45 procent av världens koldioxidutsläpp och brukar vägra göra något åt det med hänvisning till att den andre inte gör något. I dag är klimatfrågan dessutom fullständigt död i USA. I går berättade SvD hur den som tar ordet i sin mun utmålas som en galenpanna. Den konservativa Tea Party-rörelsen skrämmer till tystnad.

Jobben är grundproblemet

USA reagerade på den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet genom att röra sig åt höger. Man har pratat om underskott, när grundproblemet är jobben. Ifrågasatt välfärdslösningar när man borde ha ifrågasatt hur de ekonomiska eliterna har roffat åt sig på medelklassens bekostnad.

Den kinesiska regimen har sin tolkning klar: krisen har polariserat det politiska klimatet och förlamat det politiska ­systemet. Ingen vidare bra reklam för det där med demokrati.

Och då räcker det inte med motbesvärjelser som Mitt Romneys:

”Amerika är frihet, och friheten måste vara stark”.