Ge väljarna chansen i säkerhetspolitiken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenska soldater i Irak blir en av nästa mandatperiods stora frågor. USA betalar ett högt pris i människoliv och pengar. Pentagon vill att européerna tar ett större ansvar. Ska Sverige skicka trupp?

Dagens drygt 800 soldater utomlands har farligare uppdrag än på länge. I december dödades två svenskar i Afghanistan. Nu åker fler svenska militärer dit.

– Det är oerhört viktigt att inte FN-insatsen ISAF och USA:s operation kan förväxlas, säger Bengt Kristiansson från Svenska Afghanistankommittén.

Optimisterna hoppas att USA drar ned på sina styrkor därför att en bredare FN-insats fungerar bättre. Men att USA skulle avstå från möjligheten att slå till var som helst, hur som helst, är svårt att tro. Européerna får ta hand om följderna.

Så kan det också bli i Irak. Sverige vill ge militärt stöd åt FN i Afrika. USA drar åt ett annat håll och vill ha avlastning i Mellanöstern. Dessutom skruvar Bush upp tonläget mot Iran och Syrien.

– Vi bör inte delta i den typ av insatser som USA gör i södra Afghanistan, säger socialdemokraten Urban Ahlin. Han tror inte det blir aktuellt med militära aktioner mot Iran eller Syrien.

– Skulle USA vilja göra något sådant utan FN-mandat är det uteslutet att Sverige skulle delta, säger Urban Ahlin.

Socialdemokraterna talar hellre om ökade insatser i Afrika, kanske med Kongo som nästa steg. De borgerliga partierna har inte diskuterat olika scenarier under nästa mandatperiod, trots att Sverige ska leda en av EU:s snabbinsatsstyrkor om två år.

Folkpartiets Cecilia Malmström låter förvånad när jag frågar hur långt partiet är berett att gå:

– Det är inte krigföring som är aktuellt med EU-styrkan, säger hon. Utan övervakning, minröjning, kanske att ta över fredsbevarandet i Kosovo.

Cecilia Malmström tycker det är främmande att tala om Syrien eller Iran, trots att hennes partikollega Jan Björklund drev på för att Sverige skulle delta i USA:s krig mot Irak.

Kristdemokraten Anders Wijkman medger ärligt att han inte haft möjlighet att gå igenom frågan så noga. Centerns Agne Hansson slår fast att det måste finnas ett FN-mandat.

– Någon ensidig operation med en supermakt kan vi inte acceptera.

Alliansen efterlyser en strategi från regeringen om de internationella insatserna, men har inte kommit så långt med sin egen.

Moderaternas Gunilla Carlsson låter mest genomtänkt.

– Om jag skulle formulera den så ska vi fullfölja de insatser där vi är på plats. Sedan är vi i många små insatser i dag. Vi bör ha utrymme att göra mer på Balkan om det behövs. I övrigt är Afrika viktigt.

Finns det något ni skulle säga nej till, frågar jag.

– Vi vill ha en bred förankring, svarar Gunilla Carlsson. Vi tror inte på att ta beslut om insatser i konflikt med socialdemokratin. Det får inte bli så att ett, tu, tre ska Sverige till Irak eller något annat kontroversiellt.

Det låter sympatiskt. Men nog är det bättre om väljarna får ta ställning till två tydliga alternativ än att Sveriges agerande görs upp i hast när EU:s stormakter trycker på.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln