Svenskar viktiga för Iraks framtid

I morgon inleds supervalåret.

I varje fall för svensk-irakierna som går till valurnorna för att förtidsrösta i irakiska valet. Själva valet i Irak äger rum på onsdag i nästa vecka.

Och det är antagligen med tunga steg som många irakier går och röstar. Visserligen hålls det demokratiska val men ­vägen till en fungerande demokrati är fortfarande lång.

Det kanske inte är så konstigt med tanke på landets historia som kantats av krig och maktkonflikter.

Hårda sanktioner

Diktatorn Saddam Hussein erövrade makten 1979. Hans era avslutades 2003 efter den USA-ledda invasionen. Irak var vid det laget sargat och sönder­slaget. Inte minst på grund av de två krig som Saddam Hussein drev mot grannländerna Iran och Kuwait.

I början av 1990-talet införde FN sanktioner mot landet.

I huvudsak var dessa riktade mot landets ledare men sanktionerna drabbade befolkningen allra hårdast. UNICEF räknade ut att så många som en halv miljon barn dog som en ­direkt följd av bristen på ­förnödenheter och medicin.

USA:s ockupation av landet har också kantats av allvarliga brott mot mänskligheten. 2004 spreds bilder på den amerikanska militären som torterade ­irakiska medborgare i fängelset Abu Ghraib. 2010 läckte Wiki­leaks hemliga dokument som visade att 60 procent av ­människorna som dog under amerikanska ockupationen var civila.

Saknar el och vatten

Det är mot bakgrund av ­sådant som man måste tolka det politiska klimatet i dagens Irak.

Samtidigt har den nuvarande regeringen suttit åtta år vid makten utan att lösa de mest centrala frågorna.

Ta korruptionen som exempel. Enligt Transparency International hamnar Irak på ­

åttonde plats över världens mest ­korrumperade länder. ­Infrastrukturen fungerar inte heller tillfredställande. Män­niskor saknar på många håll ­tillgång till el, vatten och bra skolor. Även våldet i Irak har ­eskalerat, förra året dödades närmare 8 000 civila. Kvinnornas rättigheter har också kraftigt kringskurits under den ­sittande regeringens tid.

100 000 irakier i Sverige

Läget må se dystert ut. Å andra sidan är demokrati inget man inför i en handvändning.

I Sverige bor det runt 100 000 irakier. Flera av dem tillhörde oppositionen som flydde undan Saddam Husseins brutalitet. Många från den gruppen bidrar redan i dag till återbyggnaden av lrak. Inte minst med erfarenheter från hur den svenska ­demokratin fungerar. Att svensk-irakierna går och röstar är därför inte oviktigt i kampen för ett demokratiskt Irak.

Följ ämnen i artikeln