Läkemedelsbolag skor sig på sjuka

Inte längre för alla Den svenska principen att alla ska ha råd med medicin gäller inte längre. Läkemedelsbolagen vill tjäna mer pengar och plockar bort vanliga läkemedel, som Kåvepenin, från förmånssystemet.

Utan förvarning höjdes priset på barnmedicin till mer än det dubbla.

Den svenska principen att alla ska ha råd med medicin gäller inte längre. På läkemedelsmarknaden breder i stället vilda västern ut sig.

Ta exemplet Kåvepenin. Det är ett mycket vanligt penicillin för barn som har öroninflammation, halsfluss och lung­inflammation. Det handlar om 70 procent av alla recept på luftvägsantibiotika som förskrevs till barn under fjolåret.

Ändå plockar läkemedelsbolaget Meda bort Kåvepenin från förmånssystemet.

Inget alternativ

På DN Debatt konstaterar upprörda läkare att det inte finns något fullgott barnalternativ till Kåvepenin på marknaden. Läkarna, som representerar landstingens läkemedelskommittéer, menar att allt fler läkemedel på det här sättet nu plockas ur förmånssystemet av läke­medelsbolag som vill tjäna mer pengar.

Patienterna får då finna sig i bolagens fria prissättning. De förlorar dessutom högkostnadsskyddet samtidigt som ut­bytessystemet sätts ur spel. Om läkaren skriver ut Kåvepenin har föräldrarna bara att betala. Priset för en ask med penicillinet har ökat från dryga 80 kronor till 186. En prisökning på över 130 procent.

Eftersom Kåvepenin numera ligger utanför systemet kan även apoteken lägga på lite extra. Tidningen Gotlands Allehanda, som avslöjade geschäftet, har ringt runt och konstaterar att priset verkligen varierar mellan olika apotek.

Föräldrarna till ett lungsjukt barn kan inte förväntas vara duktiga konsumenter som springer runt och kollar dagspriset på barnmedicin. Allt de vill ha är snabb lindring och därmed är deras valfrihet satt ur spel.

Men det cyniska läkemedelsbolaget bryr sig mer om pengar än om barn.

Meda hade en storsäljare och när bolaget inte kunde höja priset tog man helt enkelt bort Kåvepeninet från förmånssystemet. Nu planerar Meda att ansöka om nytt

inträde, men då till ett annat och högre pris.

Feg minister

Det handlar alltså om ett företag som fjärde kvartalet 2013 hade ett rörelse­resultat före avskrivningar på över en miljard kronor. Meda ingår i Stena-gruppen och betraktas som en verklig börsrusare.

Generaldirektör Sofia Wallström på Läkemedelsförmånsverket tycker det är oroväckande att läkemedel försvinner ur systemet. Hon kallar nu till rundabordssamtal med berörda företag.

Det är dock bara socialminister Göran Hägglund som kan ändra på regelverket och han låter meddela att han avvaktar.

Barn ska inte få för mycket antibiotika, men att chockhöja priset på det enda verkningsfulla läkemedlet för just barn är kallhamrat.

En minister som inte stoppar spelet kring barnmedicinen är bara feg.

Följ ämnen i artikeln