Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Säg nej till gasledning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lämna fiskarna i fred Östersjön är klassat som ett extra känsligt havsområde. Sverige bör inte bidra till detta fossilprojekt. Vi behöver ingen rysk gas.

Vågar regeringen säga nej till gasledningen genom Östersjön?

I går godkände Danmark sin del av bygget förbi Bornholm. Nu saknas bara klartecken från Sverige och Finland innan ledningsbygget kan påbörjas. Nu ökar pressen på Sverige.

Men Nordstream-projektet ligger knappast i Sveriges intresse, gasen ska bara transporteras från Ryssland till Tyskland och Nederländerna. Ledningen kommer att dras genom den känsliga Östersjön.

Frågan är varför Sverige överhuvudtaget ska bidra till ett så gigantiskt fossilprojekt i dessa klimattider?

Behöver ingen rysk gas

Det var ryska påtryckningar som till sist tvingade Danmark att säga ja. Samtidigt kunde det danska energi-

bolaget fördubbla sina inköp av rysk gas.

Men Sverige behöver ingen rysk gas. Vår uppgift blir enbart att låta ledningen gå genom svensk ekonomisk zon. Östersjön är klassad som ett särskilt känsligt havsområde. Även om Nordstream flyttat dragningen längre österut, går den fortfarande nära Natura 2000-områdena Hoburgs bank och Midsjöbankarna. Här övervintrar en fjärdedel av den europeiska populationen av alfågel som just nu minskar i antal.

Vill skärpa kraven

Naturvårdsverket vill skärpa kraven på projektet, precis som Transportstyrelsen, Sjöfartsverket samt mängder av myndigheter och kommuner längs Östersjön. I går avslutades den sista remissrundan och nu återstår bara ett yttrande från Nordstream.

Klagomålen ger miljöminister Andreas Carlgren en gyllene möjlighet att skjuta upp hela projektet. Han kan begära in ytterligare kompletteringar eller vad som nu krävs för att skjuta upp det obehagliga beslutet till nästa höst. Till efter valet.

Rundar riksdagen

Regeringen har valt att pröva gasledningen strikt enligt miljölagstiftningen. Därmed rundar man riks-dagen och undviker en politisk hemmadebatt. Regeringen vill säkert inte heller dra på sig en fossildebatt i slutfasen av klimatförhandlingarna.

Det gäller bara att hantera den ryska och tyska otåligheten. Nordstream, med ägare som ryska Gazprom, markerar sin brådska.

Längs kusterna travar man upp rördelar som om bygget redan var igång. Nordstream har köpt sig vänner längs hela kusten, Slite har fått en ny hamn, en kritisk professor på hög-skolan i Visby har fått forskningspengar.

Krävs mod

För Ryssland är gasledningen storpolitik. Med en direktledning till Tyskland kan ryssarna stänga av länder som Ukraina, kontroll av energiresurser har alltid varit ett maktmedel. Det krävs mod att hålla emot. Frågan är om Andreas Carlgren och Fredrik Reinfeldt håller för trycket?

EF