Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Nato är inte ett ’naturligt steg’

Avspända Natosoldater efter en övning i Tyskland i september.

För en vecka sedan presenterade ambassadör Tomas Bertelman den förra regeringens utredning om Sveriges militära samarbeten. Slutsatsen blev som väntat att Natomedlemskap bör utredas.

I Moderaternas retorik är medlemskap i Nato ett ”naturligt” nästa steg för ­Sverige, senast i går skrev partiets försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark så på Aftonbladets debattsida.

Men det finns inget ”naturligt” i att överge den militära alliansfrihet som ­hållit vårt land utanför krig i 200 år. Även moderata åsikter är just åsikter, de är ­ingen neutral utgångspunkt i diskussionen.

Inga tekniska frågor

I grunden handlar utrikes- och säkerhetspolitik, precis som all annan politik, nämligen om värderingar.

Vilken roll vill man att Sverige ska ­spela? Vilka värden ska vi stå för? Vilken politik ska vi driva?

Ska vi ha en egen stark röst? Hur ­viktigt är nationellt självbestämmande?

Detta är inga tekniska frågor som kan avgöras av experter, hur kompetenta och erfarna de än är.

Försvars- och säkerhetspolitik måste ha en bred folklig förankring och spegla människors värderingar. Ytterst för att det krävs en stark försvarsvilja om vi ska kunna värna landet i krig.

Vi ger upp suveräniteten

Men borgerlighetens högsta önskan är den ”värderingsfria” politiken där valet står mellan ”dåliga” och ”bra” förslag, ­inte mellan olika värderingar.

Nu försöker de framställa Natofrågan just så.

Att ingå i en militärallians handlar om att ge upp en del av vår suveränitet, och att vi kan bli indragna i andras krig mot vår vilja.

Medlemskap i Nato betyder att vi ­hamnar under alliansens kärnvapen­paraply och att vi lovar länder från USA i väster till Turkiet i öster att en attack på dem är en attack på oss. Och att vi då är beredda att ta till vapen.

Vill vi verkligen det?

Följ ämnen i artikeln