Vi behöver prata om högre skatter

BARA ETT INTRESSE Svenskt Näringsliv verkar inte bryt sig om skattenivåer i allmänhet - bara det finns möjlighet att göra vinst på oreglerade välfärdsmarknader.

8 OKTOBER 2014. Vinster i välfärden

Ett ideologiskt ebolavirus”.

Så beskrev Janerik Larsson, Svenskt Näringslivs inbäddade pr-man på Svenska Dagbladets ledarsida, den svenska debatten om vinster i välfärden i går.

Detta alltså från den del av högern som de senaste åren pompöst har klagat på ”högt tonläge” varje gång någon haft mage att kritisera ­Fredrik Reinfeldt.

I dag presenterar den fackliga tankesmedjan Katalys sin eftervalsanalys. I den framgår att de frågor väljarna tyckte var viktigast i valet var skolan och sjukvården. Inte vinstfrågan.

Svenska folket ogillar verkligen vinster i väl­färden. Men de tycker inte att frågan är lika viktig som den om resurser och kvalitet.

Inte ens i närheten.

Folk är inte dumma

Om välfärden var valets viktigaste fråga – varför lyckades inte S omvandla den till valresultat?

Troligen för att folk inte är dumma. Ingen tror att det går att fixa vården med fem ­miljarder när Konjunktur­institutet säger att det saknas 100 bara för att hålla dagens nivå på kvaliteten.

Nationalekonomen Agneta­ Berge skrev i en valanalys i tidningen Fokus att vinst­frågan i valrörelsen skymde de verkligt stora otrygghets­frågorna i människors vardag.

Eller som Katalys uttrycker det: ”De sakpolitiska ­svaren mötte inte förväntningarna”.

Den stora frågan om väl­färden handlar inte om vinst. Den handlar om resurser, trygghet, tillräckligt många händer och starka ryggar.

Det är på dessa områden Stefan Löfven kommer att behöva visa verkliga resultat om han vill bli omvald.

S bryter sitt vallöfte

I måndags, samma dag som överenskommelsen om vinst presenterades, kom ett pressmeddelande från finans­ministern. Hon meddelade att regeringen enats om att höja skatten på inkomster över 50 000 kronor. Därmed bröt S vallöftet om att ingen som tjänar under 60 000 ­behövde oroa sig för skattehöjningar.

Reaktion från högern?

Cirka noll.

En slutsats man kan dra av detta är att Svenskt Näringsliv inte bryr sig om skatte­nivåer i allmänhet, utan

enbart om möjligheten att ­göra vinst på oreglerade ­välfärdsmarknader.

En annan slutsats är att de senaste årens vänstervind har gjort det politiskt möjligt att höja skatter.

Denna mandatperiods ­stora fråga handlar om ­skolan, vården och omsorgen.­ Men faktiskt inte om ­vinster – även om det låter så just nu.

Den stora frågan handlar om resurser.

Missade en möjlighet

Regeringen Reinfeldt har sänkt skatterna till en gräns där det i dag är omöjligt att finansiera den nivå på välfärdstjänsterna de flesta förväntar sig.

Förra mandatperiodens stora utmaning för vänsterns opinionsbildare var att vidga fönstret för det som var politiskt möjligt att säga, att krossa den veder­tagna sanningen att ­skatter bara kan sänkas och utgifter pressas nedåt.

Det gick ganska bra. Problemet var att ­Socialdemokraterna inte utnyttjade den möjlighet som gavs.

Janerik Larssons ebolakommentar är ett slags ­koncentrat av ett samordnat budskap från det vinst­industriella komplexet.

Borgerlig ledarsida efter borgerlig ledarsida har de ­senaste dagarna lydigt gått upp i falsett över idén om att vinster i skolan ska åter­investeras och att privata vårdföretag inte ska få ­konkurrera med lägre kvalitet.

Blir en ideologisk strid

Nu verkar högern ladda för stor ideologisk strid. Det kan nog bli spännande, särskilt för den som gillar tuffa tag. Man får hoppas att Stefan Löfven utnyttjar detta till­fälle till riktig konflikt.

Samtidigt får vi inte glömma att den viktiga striden för vänstern är en annan de kommande åren. Att det är ett större fönster som behöver krossas.

Denna gång handlar det inte om att göra det möjligt att höja skatter.  Utan att det ska vara omöjligt att inte göra det.

Eller med andra ord: att skapa politiskt utrymme att rädda välfärdsstaten. Välkommen in i den matchen också, Svenskt Näringsliv.

Följ ämnen i artikeln