Socialdemokraternas valmanifest siktar på de unga

Socialdemokraterna presenterade i dag sitt valmanifest. På Grillska gymnasiet talade Stefan Löfven bland annat om höjt barnbidrag och studiebidrag, obligatorisk gymnasieskola och fler pappamånader.

Med endast tolv dagar kvar till valet är det mesta i manifestet känt sedan tidigare. Däremot är paketeringen det intressanta. Det är alldels uppenbart att S vill skapa en kontrast mot Moderaternas berättelse om framtiden. Medan Fredrik Reinfeldt talar om oroliga tider och inte vill lova några reformer under nästa mandatperiod vill S göra tvärtom. Själva valmanifestet är till och med döpt till "Kära framtid".

Partiet vill också gå framåt i föräldraförsäkringsfrågan genom att införa en tredje pappamånad. Det innebär att tre månader kommer att vara vikta åt vardera föräldern. Det är bra. Förutom att det ska vara en självklarhet att föräldrar ska dela lika på ansvaret för hem och barn kan ett sådant förslag göra det lättare för pappor. Inte minst på arbetsplatser där arbetsgivaren kanske inte alltid ser positivt på att män ansöker om föräldraledighet.
 

Barn kan inte välja sina föräldrar därför kan det inte var så att barnens skolgång ska vara beroende av vilken familj man råkar födas i. Det menade Mikael Damberg, skolpolitisk talesperson för S som också fanns med på dagens presskonferens. 

Därför kommer partiet att driva frågan om obligatoriskt gymnasium och öka satsningen på fritids. Det kommer att bli svårare för friskolor att göra vinst genom att tillexempel skära ner på skolpersonal. Det är inte helt klart hur det här ska gå till men i retorik försöker partiet att framställa det som "tuffare tag" mot de som inte sköter sig.

Grillska gymnasiet, där S valde att hålla presskonferensen, är en idéburen skola utan vinstintresse. Socialdemokraterna är antagligen måna om att inte göra sig ovänner med friskolorna, i alla fall inte den här typen av verksamheter.
 

I övrigt lyfte Socialdemokraterna klassisk socialpolitik. Inkomst- och hälsoklyftorna ska minskas. Ett exempel handlar om att se till att äldreomsorgen blir värdig och når upp till sitt uppdrag.

Bristerna inom välfärden och äldrevården har tvingat många medelålders döttrar och söner att gå ner i arbetstid för att ta hand om sina anhöriga.

Även höjning av A-kassan och förbättringar inom sjukförsäkringssystemen presenterades. Det blir intressant att se hur alliansen - som inte lovar några reformer - att bemöta förslagen under kommande debatter i valrörelsen.

Följ ämnen i artikeln