Försäkringskassan prioriterar mannen
Det är manskroppen som är norm.
Man ska vara nästan 1,80 lång och väga 81,9 kilo för på Försäkringskassan utgår man från de manliga måtten. Allt annat är avvikelser.
Män har dessutom de viktigaste och de farligaste jobben.
Det kan man läsa i en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen som visar att män har lättare att få ersättning från arbetsskadeförsäkringen när det gäller sjukdom. Försäkringskassan utgår helt enkelt från att alla har en manlig kropp och när den manliga kroppen är skadad, då är det allvar.
Att kvinnor är kortare, lättare och har andra jobb spelar mindre roll vid bedömningarna. Försäkringskassan vet mindre om kvinnors kroppar och om kvinnors jobb, alltså är det fler kvinnor som nekas ersättning för arbetsskada.
Tanken är självklart att ingen som skadas i arbetslivet ska drabbas ekonomiskt. 2002 ändrades dessutom arbetsskadeförsäkringen för att bli mer jämlik. Men Försäkringskassan kör på som vanligt.
Rapporten visar att utredningarna är slarviga, ofta har kassan nöjt sig med att titta på yrkestitel och diagnos. De medicinska rådgivarna medger att de nöjer sig med bristfälligt underlag och inte tar tillräcklig hänsyn till att kvinnor har svårare att tåla belastning.
Försäkringskassan har dessutom fördomar. ”Den gängse bilden av en matros är att han klättrar, bär och kryper medan cateringbiträdet står stilla bakom en disk. I själva verket sitter matrosen stilla med en joystick medan cateringbiträdet släpar tunga kartonger i trånga utrymmen.”
Men om kvinnor skulle få samma bemötande som män innebär det att Försäkringskassan måste bevilja fler ersättningar. Med tanke på att kassans uppdrag under de senaste tio åren mätts mot mål som handlar om att inte bevilja ersättningar är det kanske inte så konstigt att man håller fast vid den manliga normen.