C gör skillnad på folk och fä
18 juli 2013
Arbetsmarknad
Sedan Annie Lööf blev partiledare har Centerpartiet knappt lyckats hålla nästippen ovanför riskdagsspärren. Inte blev det bättre efter att det nyliberala partiprogramsförslaget presenterades. Slopad skolplikt, avskaffad arvsrätt och månggifte fick både partimedlemmar och väljare att undra vart Centerpartiet var på väg.
Nu försöker Centern sig på nytt på en total makeover.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson har trätt fram som partiets framtidshopp. På Annie Lööfs dag i Almedalen gjorde hon partiets stora politiska utspel – giftiga kemikalier ska beskattas hårdare – ihop med sin småländska ministerkollega.
Tydlig signal
Det var nog ingen slump: Erlandsson ses som en motpol till den Stureplanscenter som blivit en opinionsmässig black om foten för Centern.
Signalen partiet sänder ut är tydlig: Glesbygd och lantbruk ska återigen bli profilfrågor.
På gårdagens DN Debatt skriver Eskil Erlandsson att han vill stärka det svenska jordbruket. Han drar en lans för klassiska Centerfrågor: Jobben på landsbygden och värnandet av djur och miljö.
Bland annat vill han öronmärka en del av jordbruksstödet från EU till en ”ko-peng” för de hårt konkurrensutsatta mjölk- och köttbönderna. Men han kommer också ut som förespråkare för hårdare regler kring offentliga upphandlingar av livsmedel.
Erlandsson vill att kommuner och landsting ska ta större hänsyn till djurskydd och miljöfrågor. Det är lovvärt.
Ekologisk riktning?
Varje dag serveras det tre miljoner mål mat i skolor, vård och omsorg. Med ett ändrat regelverk kan staten visa att man vill att samhället ska gå i en ekologiskt hållbar riktning.
Men det är tydligen skillnad på folk och fä.
När den rödgröna oppositionen har krävt förändringar av lagen om offentlig upphandling, LOU, för krav på kollektivavtal och goda arbetsvillkor har Centerpartiet slutit upp på regeringens sida.
I dag finns det inga regler som säger att myndigheter, kommuner och landsting måste betala löner enligt kollektivavtal.
Jumboplats i social hänsyn
Sverige är sämst i EU på social hänsyn i offentliga upphandlingar.
Till skillnad från våra granländer har Sverige inte skrivit under ILO:s konvention 94 som just handlar om goda arbetsvillkor vid offentlig upphandling.
Men den svenska alliansregeringen fortsätter att hänvisa till EU-rätten, som de menar förhindrar skärpta upphandlingsregler. Våra grannländer verkar inte hålla med om den tolkningen.
Med dagens regler dumpar kommuner och landsting löner och arbetsvillkor när vård och kollektivtrafik ska handlas upp. Men av allt att döma stör det inte Centern. Där är man mer intresserad av kor.