Barnen tar smällen när socialen krisar

Fyra av tio chefer överväger att lämna ­socialtjänsten. Förutsättningarna och ­resurserna för att klara av uppdraget räcker inte till menar cheferna. Men även socialsekreterare slår larm.

Ann-Marie Strömberg från nätverket ”Nu bryter vi tystnaden” sa till Sveriges Radio i går att socialsekreterare känner frustration över att inte kunna göra ett bra arbete.

Kan inte leva upp till lagen

Problemet är att trycket på socialtjänsten har ökat utan att pengar har skjutits till. Den långvariga arbetslösheten i landet och förändringar i trygghetssystemen har gjort att socialtjänsten fått klienter som egentligen inte hade behövt hamna där. Det rör sig om arbetslösa som inte får a-kassa och sjuka som inte får sjukpenning. I stället måste de vända sig till socialkontoren för att be om försörjningsstöd.

Ekvationen går helt enkelt inte ihop.

Och det här är egentligen inget nytt.

I en enkätundersökning från 2012 gjord av fackförbundet SSR svarar var fjärde ­socialsekreterare att de inte kan leva upp till socialtjänstlagen. Storstäderna och Stockholm i synnerhet sticker ut i undersökningen. Här svarar hälften att de inte klarar kvaliteten och rättssäkerheten

i arbetet.

Allt fler barn far illa

Och det är barnen som tar den stora smällen när socialtjänsten går på knäna.

När enkäten publicerades intervjuade Svenska Dagbladet socialsekreterare

i Stockholmstadsdelen Rinkeby-Kista.

Flera av dem vittnade om hur arbetet ofta är akutstyrt. Uppföljning och samtal kring svåra beslut, som vid omhänder­tagande av barn, hinns sällan med. ­Personalomsättningen är hög, folk slutar av utmattning och det är svårt att rekrytera ny personal. Detta sker samtidigt som anmälningarna om barn som far illa ­nästan fördubblats i Stockholmsförorten.

När det går snett i ett barns liv är social­tjänsten oftast det sista skyddsnätet. ­Därför måste socialsekreterarna få de bästa förutsättningarna att leva upp till sitt uppdrag.

Följ ämnen i artikeln