Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Snart är vi lika feta som i USA

I USA har närmare 70 procent av befolkningen ett BMI på över 25.

Snart är vi lika lata som i Amerika.

USA är vår förebild och runt om i Sverige byggs städerna om i sann amerikansk anda. Om tio år kommer vi att ha dubbelt så många köpcentrum, spår Handelns utredningsinstitut, HUI.

Glöm allt prat om klimathot och kollektiva transporter.

Svenska städer byggs om för fler bilar, man kan nästan tro att de är sponsrade av Volvo. Varje helg fylls parkeringsplatserna vid Ica Maxi och Coop Forum och det blir slagsmål om de sista platserna närmast ingången. Inte en meter i onödan!

Snart är vi lika feta som i USA.

På gymmet

De gamla citykärnorna med gator och torg får svårt att klara sig i konkurrensen. Svenska konsumenter vill inte gå till affären, inte släpa på matkassar. De vill kunna köra kundvagnen ända fram till bakluckan. Om de vill lyfta kan de göra det på gymmet.

Det här är en utveckling som faktiskt oroar HUI så mycket att man låtit göra en undersökning tillsammans med forskare på Högskolan Dalarna. Våra nya köpvanor medför nämligen stora koldioxidutsläpp. Forskarna har använt Borlänge som exempel och de konstaterar att en matkund som kör till ett köpcentrum utanför staden kör 2,5 kilometer längre och ökar därmed koldioxidutsläppen med runt 60 procent.

Det är en miljökostnad som än så länge inte märks i konsumenternas plånböcker. I stället borde klimataspekten finnas med vid planering och placering av nya köpcentrum.

Sänkta utsläpp

Om butikerna placerades på bästa sätt ur miljöhänseende skulle de totala koldioxidutsläppen kunna sänkas med 22 procent. Siffran gäller för Borlänge, men är sannolik giltig för hela landet.

Nu är det väl ingen som tror att handelns representanter blivit miljömuppar. HUI:s klimatutredning ska nog snarare ses som god framförhållning. När klimatförändringar och extrema väder ökar kommer bensinpriset att tvingas upp. Oljan sinar och den allt mer komplicerade utvinningen driver även den upp priset.

En dag kommer kunderna inte att ha råd att köra så långt för att köpa sin mjölk.

Trasiga fasader

Handeln vill väl heller inte se en utveckling som den i föregångslandet USA.

I bilstaden Detroit finns inte en enda riktig matbutik kvar i city. Den som vill storhandla måste ta bilen till någon av grannkommunerna. Alla butiker som en gång fanns i staden är borta, kvar finns bara trasiga fasader, igenspikade skyltfönster och USA:s kanske fetaste befolkning.

Av många skäl borde svenska kommunalpolitiker vara lika framsynta som sina handlare.

Följ ämnen i artikeln