Bära reflexer är att visa hänsyn
Tre gånger fler blir påkörda i mörkret
Innan jag tog körkort hade jag en romantisk bild av att köra bil i natten med bilstereon som enda sällskap. Tänkte att det skulle vara mysigt och rogivande. När jag väl lärde mig att köra bil visade det sig att kvällskörning är bland det värsta jag vet. Särskilt nu under de allra mörkaste vintermånaderna. Folk med vinterkläder i dova färger springer ut i gatan eller åker på cyklar som knappt har ett fungerande lyse. I bland känns det bara som rena rama turen att man har lyckats undvika att köra på någon. Numera undviker jag i den mån det går att köra bil och även cykel efter mörkrets inbrott.
I helgen skaffade jag därför ett gäng reflexer, så att i alla fall andra bilister - och alla slags fordon som numera trafikerar våra gator och vägar – ser mig. Det är en billig livförsäkring och en solidaritetshandling kan man säga.
På Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF:s hemsida, står det att om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd. Det säger sig självt att det kan vara svårt att bromsa in tillräckligt om bilen kommer i hög hastighet.
Under den här årstiden är det extra svårt att se gångtrafikanter. Andra bilars ljuslyktor, blänkande vattenpölar och mörk asfalt försvårar sikten. November och december är de månader då flest fotgängare skadas eller dör i trafiken och de flesta olyckor sker inte i glesbygden utan i tätbebyggda områden med gatubelysning. Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Trots det bär bara 27 procent av svenskarna sällan eller aldrig reflex när de är ute efter att solen gått ned. I Finland har man inte bara infört vinterhastigheter och sänkt många fartgränser under vinterhalvåret för att minska skaderisken. De har även en uttalad önskan om att gående som rör sig i mörkret bär reflex mellan den sista oktober och sista mars.
Det låter ungefär som den svenska coronastrategin: det är ingen som tvingar dig att göra något, men för allas skull bör du visa hänsyn. Sverige borde inspireras av grannlandet och införa en reflexrekommendation.
När jag var liten hade man kanske någon prismareflex dinglande i en tråd på jackan. I dag är reflexvästar norm bland förskolebarn. De flesta overaller och vinterkläder för barn är designade med reflexrevärer, men på vuxenkläder är de mer sällsynta om du inte gillar funktionskläder. Det är som att vi vuxna förstår vikten av reflexer när det kommer till våra barn, men tappar omdömet när det kommer till oss själva.
Gör dig själv och andra en tjänst i vinter: tvätta händerna, håll social distansering – och skaffa reflexer.