Med tjyvar på toppen vinner man inga krig
Putin kan falla på eget grepp
Den brittiska försvarsministern Ben Wallace hävdar att ryska stridsflygare tvingas använda civila GPS:er för att hitta sina mål. Tydligen ska piloterna tejpa fast dem i cockpit.
Wallace säger dessutom att de ryska styrkorna har gamla kartor, fordon med usla däck och att deras lager av målsökande ammunition redan håller på att ta slut.
Vi ska ta alla uppgifter från slagfältet med en stor nypa salt. Propagandan - från alla håll - är en del av krigföringen. Dessutom vill förstås de flesta gärna läsa att angriparen är en pajas. Men med det sagt, det var knappast så här Vladimir Putin hade tänkt sig att den "militära specialoperationen" skulle utvecklas.
Snabbt och enkelt
Kremls planer för fälttåget handlade helt säkert om ett snabbt anfall och en lika säker seger. I stället blir Ryssland allt mer isolerat och stridskrafterna sitter fast i den ukrainska leran. Att det inte blivit så är faktiskt den ryska regimens eget fel.
Vladimir Putins regim har verkligen satsat stora delar av inkomsterna från landets export av framför allt fossil energi på sina trupper. 2020 gick över fyra procent av landets BNP och mer än elva procent av statsbudgeten till militären.
Vi kan dessutom utgå ifrån att rapporterna till den ryska ledningen verkligen talade om bristande ukrainsk försvarsvilja och handlingsförlamning i omvärlden. Under kristallkronorna i Moskva såg överfallet på Ukraina antagligen ut som en vårpromenad för de ryska trupperna.
Förklaringarna är antagligen ganska enkla. Korruption och ett auktoritärt styre.
Systematiska stölder
Dagens ryska regim är en kleptokrati. Putin själv och de oligarker som omger honom har satt stölderna från det ryska folket i system. Naturligtvis plundras också anslagen till militären. Pengar som hade kunnat gå till ledningssystem eller underhåll av materiel har i stället blivit lyxyachter eller lägenheter på Eaton Square i London.
En auktoritär ledare kan inte heller räkna med att få höra sanningen, varken om truppernas slagkraft eller om motståndarens förmåga. Rädda medarbetare säger det de tror att deras härskare vill höra.
På många håll hyllas idén om starka ledare just nu. Den ryska arméns misslyckanden sätter den tanken i ett nytt perspektiv.
Det finns moraliska invändningar mot korruption, och demokratiska mot självhärskare. Men stater som styrs av tjyvar och förtryckare förlorar dessutom krig.
Faller Putin gör han det på eget grepp.